Mikulás-váró torta

Elkészítési idő: 4 óra 

Hozzávalók 18 cm átmérőjű piskótához:

4 db M-es méretű tojás

15 dkg kristálycukor

4 evőkanál víz

20 dkg liszt

1 púpozott teáskanál sütőpor

2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vizet. Robotgép segítségével fehéredésig felverjük, körülbelül 5 percig. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, belekanalazzuk az étolajat és óvatosan spatula segítségével elkeverjük. A tortaformát kissé kiolajozzuk és meglisztezzük, majd beleöntjük.

Előmelegített 155 fokos sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrízhetjük, hogy teljesen átsült-e. 

Ha megsült 5-10 perc múlva szépen és óvatosan eltávolítjuk a tortaformát, majd teljesen kihűtjük. 

Hozzávalók a krémhez:

7 dl tej

2 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor

15 dkg kristálycukor

23 dkg vaj, továbbá 

3 dl habtejszín

A krém elkészítése:

4 dl tejet, a kristálycukorral forralni kezdjük. A maradék tejben elkeverjük a pudingporokat és ha felforrt a tej hozzáöntjük az alaposan elkevert pudingokat, majd sűrűre főzzük és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajat és krémmé keverjük. A tejszínhab alapot kemény habbá felverjük, majd óvatos mozdulatokkal összekeverjük.

Hozzávalók a burkolókrémhez:

2 tojásfehérje

15 dekagramm porcukor

25 dkg Rama margarin

Elkészítése:

A tojásfehérjét a porcukorral gőz felett keményre verjük, ami legalább 5-6 perc. Hasonlít a művelet a habcsók készítéséhez, de annyira masszívra nem verjük fel. Ezután addig verjük tovább, míg ki nem hűl. Ha kihűlt, hozzá adagoljuk a margarint (vagy természetesen ízlés szerint vajat), és egy gyönyörű, habos, fehér krémmé verjük. Ez kerül a fondant alá.

Hozzávalók a fondanthoz:

50 dkg átszitált porcukor 

1 evőkanál zselatin por 

2 evőkanál méz 

1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír 

6 evőkanál víz 

....és még pluszban 20 dkg átszitált porcukor, ha ragadna a massza

Elkészítése: 

A zselatint a vízben felduzzasztjuk. A porcukrot átszitáljuk, majd a mézet, a vajat, és felduzzasztott zselatint mikrohullámú sütőben felmelegítjük és belekeverjük a porcukorba. Elején még ragadni fog de türelem ahogy dolgozzuk úgy fog szilárdulni. Ha mégsem kellően szilárdul, akkor még nyugodtan adhatunk hozzá porcukrot. Ha elkészült bármilyen ételfestékkel színezzük (én fractal gélt használok)

A torta összeállítása:

A piskótát 3 fele vágjuk, majd megkenjük krémmel a lapokat. Ha megvan a burkolókrém akkor körbe kenjük vele a tortát mindenhol és hűtőbe helyezzük legalább 2 órára.

A fondantot kinyújtjuk majd a tortára helyezzük és elsimogatjuk rajta. A maradék fondantot összegyúrjuk és újra felhasználjuk tetszés szerinti minták elkészítésére.

Csokoládés puha kekszek

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók a tésztához:

38 dkg liszt

26 dkg vaj vagy margarin 

14 dkg porcukor

2 db tojássárgája 

1 mokkáskanál sütőpor

1 csipet só

1 teáskanál vanilia aroma 

0,5 db citrom leve


Hozzávalók a csokoládé mázhoz és a díszítéshez:

60 dkg ét-vagy tejcsokoládé 

2 evőkanál étolaj 

...illetve bármilyen díszítő cukorka 


Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport ezt így alaposan összekeverjük. Beletesszük a vajat vagy a margarint, a tojásokat, az aromát és a citrom levét. Ha mindent beledobáltunk, most jó alaposan összedolgozzuk, hogy igazán jó homogén állagú tésztát kapjunk.

Frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe helyezzük legalább 30 percre, hogy szépen megdermedjen.

Ha letelt az idő egy lisztezett felületre tesszük, majd körülbelül 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges méretű és formájú szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és előmelegített 160°C-os sütőben világosra sütjük, majd kihűtjük őket.

Amíg hűlnek elkészítjük a csokoládét, amit gőz fölött felolvasztunk az olajjal.

Egy magasabb falú edénybe öntjük és a kekszek egyik oldalát belemártjuk, lecsepegtetjük a felesleget és rácsra helyezzük őket. Picit hagyjuk állni, majd díszítő cukorkákkal díszítjük. 

Hűtőbe helyezzük dermedésig majd kínáljuk. Igazán jó puha, csokoládés kekszet kaptunk ❤️

Márványos bejgli Karácsonyra

Minden évben hatalmas odaadással, odafigyeléssel és igényes munkával készítem a karácsonyi bejglit. Hiszem, hogy csak a szeretettel készült tészta lehet igazán gyönyörű márványos, töltelékben gazdag, repedésmentes és fényes, így válik a bejgli az ünnep igazi díszévé 💕🙂🌲 Íme a recept, ahogyan én készítem 💕

Elkészítési idő: 14 óra hideg, szellős helyen való pihentetéssel együtt 

Hozzávalók a tésztához 2 db bejglihez:

30 dkg liszt (300 gr)

8,3 dkg margarin (83 gr)

4 dkg sertészsír (40 gr)

3,3 dkg porcukor (33 gr)

1 kisebb tojás tojássárgája, 

1 pici csipet só, 

0,33 dl habtejszín (folyékony állapotban) (33 ml)

0,6 dl víz (60 ml)

0,8 dkg élesztő (8 gr)

továbbá 2 db tojás a tetejére (amit később szétválasztunk)

Hozzávalók 2 db mákos bejgli töltelékhez (értelemszerűen ha 1 db mákosat szeretnénk, akkor felezzük a megadott mennyiséget):

23,5 dkg mák (235 gr)

16,5 dkg kristálycukor (165 gr)

5 dkg zsemlemorzsa (50 gr)

1,5 dl víz (150 ml)

A mákos töltelék elkészítése:

A vizet a cukorral felforraljuk picit hűtjük de nem kell langyosra csak épp már ne zubogjon. A mákot ledaráljuk (én csak saját darálású mákot használok), hozzáadjuk a zsemlemorzsát és ráöntjük a meleg cukros szirupot. Alaposan összekeverjük, jól kihűtjük és frissen tartó fóliával letakarva hideg helyre helyezzük másnap estig.

Hozzávalók 2 db diós diós bejgli töltelékhez (értelemszerűen ha 1 db diósat szeretnénk, akkor felezzük a megadott mennyiséget):

23 dkg dió (230 gr)

17 dkg kristálycukor (170 gr)

5 dkg zsemlemorzsa (50 gr)

1,3 dl víz (130 ml)

A diós töltelék elkészítése:

A vizet a cukorral felforraljuk picit hűtjük de nem kell langyosra csak épp már ne zubogjon. A diót ledaráljuk (nem dejó, hanem dió!!!) hozzáadjuk a zsemlemorzsát és ráöntjük a meleg cukros szirupot. Alaposan összekeverjük, jól kihűtjük és frissen tartó fóliával letakarva hideg helyre helyezzük másnap estig.

A tészta elkészítése (2 db):

Egy tálba szitáljuk (fontos a szitálás) a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, a margarint, a tojássárgáját, a zsírt, a csipet sót, a vizet és végül a habtejszínt folyékony!!! állapotban és jó alaposan, odaadással összegyúrjuk. 

Letakarva pihentetjük 20 percet.

Ha letelt az idő 2 db egyenlő részre osztjuk és formás kis gombócokat készítünk belőlük. 

Újabb 10 percet pihentetjük, majd 

teljesen lisztmentes !!! felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, körülbelül 20 x 25 cm nagyságúra (azért legyen lisztmentes a felület, mert csak akkor lesz FÉNYES 🙂

Elővesszük a tölteléket, majd egyenlően ketté osztjuk és az egyik felét a kinyújtott tésztára simítjuk egyenletesen, vigyázva, óvatosan ki ne szakadjon a tészta és ne vékonyodjon el !!! 

A két szélét behajtjuk, sodrófával szépen egyenletesre nyújtjuk a széleket, hogy ne legyen a két vége magasabb, vastagabb, mint a közepe és nem túl szorosan de nem is lazán feltekerjük, végeit összecsípjük és az illesztés alulra kerüljön!!! 

A másik tésztával és a másik megmaradt töltelékkel ugyanígy járunk el. 

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, mégegyszer írom, hogy az illesztés alulra kerüljön és tisztes távolságot hagyunk köztük és egyenesre igazgatjuk, hogy ne legyen ferde, görbe a végeredmény 😁

A tetejére való tojásokat ketté választjuk és jó alaposan felverjük őket külön-külön.

A feltekert bejgli tetejét először tojássárgájával kenjük le, majd hideg és szellős helyen (NEM HŰTŐBEN, mert a hűtőben csak benyersül, nyers marad, nem szárad rá a tojás) teljesen hagyjuk megszáradni rajta, ez lehet 30-40 perc is.

Ha megszáradt, akkor lekenjük mindenhol a tojásfehérjével és ezt is teljesen hagyjuk megszáradni, amíg fényes nem lesz. Ezt a műveletet 2x tesszük meg és így lesz szép sűrű, márványos mintájú a külseje, de tényleg nagyon fontos, hogy már ne ragadjon, amikor újra lekenjük 🙂

... ÉS AMI NAGYON FONTOS!!!!! EGÉSZ ÉJSZAKÁRA HAGYJUK PIHENNI, REGGEL SÜTJÜK KI!!! AKKORRA LESZ SZÉP TÖREDEZETT MINTÁJÚ A TÉSZTA, EZT REGGELRE LÁTNI FOGJUK, MIELŐTT SÜTŐBE HELYEZZÜK!!! NEM SZABAD TÜRELMETLENNEK LENNI 😁 KI KELL VÁRNI AZ IDŐT, PIHENTETNI KELL ❤️ 

A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, a tetejét és az oldalát vékony hurkapálcával megszúrkáljuk pár helyen és még így hidegen, dermedten, behelyezzük és 25-30 perc alatt gyönyörű aranybarnára, márványos mintájúra megsütjük. 

Teljesen kihűtjük és szeletelve kínáljuk ❤️

Megjegyzés

fontos betartani a recepthez megadott mennyiségű alapanyagokat, nem szabad kételkedni abban, hogy miért nem kerek végű az adott alapanyag meghatározása... és időt betartani, mert így lesz szép, nem repedt, fényes és márványosan mesés eredmény ❤️

Megjegyzés:

Ha több adag bejglit vagy kevesebbet szeretnénk sütni, akkor egyértelműen duplázzuk, illetve felezzük a megadott alapanyagok mennyiségét 🌲❤️

Jó sütögetést kívánok ❤️🌲😁

Csúcsos habos isler

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók a tésztához 20 db-hoz:

30 dkg liszt, 

16 dkg margarin, 

8 dkg porcukor, 

2 db tojássárgája, 

1 evőkanál citromlé, 

1 teáskanál 10%-os ecet 

1 teáskanál sütőpor,

A töltelék hozzávalói: 

5 db tojásfehérje, 

150 ml víz, 

42 dkg porcukor, 

1 teáskanál vanília aroma 

Hozzávalók a mázhoz:

4 tábla ét- vagy tejcsokoládé, illetve lehet vegyesen,

7 evőkanál étolaj

Elkészítése:

Egy tálba mérjük a hozzávalókat, amiből omlós tésztát készítünk majd 40 percre, ha szükséges, mert lágyabb a tészta, akkor hűtőbe helyezzük. Ha letelt az idő lisztezett felületen kinyújtjuk 6 mm vastagságúra és tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval korongokat szaggatunk belőle. 160 fokos előmelegített sütőben világos színűre sütjük, majd kihűtjük. 

Amíg hűl a tészta elkészítjük a tölteléket, méghozzá a tojásfehérjékből gőz fölött jó kemény habot verünk, közben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor már felforrt (körülbelül 108°C-os) fokozatosan hozzáöntjük a cukorszirupot, hozzáadjuk a citromlevet és az ecetet, addig verjük habverővel, amíg szobahőmérsékletű (körülbelül 24-26°C-ra le nem hűl) nagyon kemény habot nem kapunk, ez eltarthat 15-20 percig is. Ha elkészült a töltelék habzsákba töltjük és tetszőleges díszítőcső segítségével a kihűlt tészta korongokra habot formázunk. Szinte rögtön hűtőbe helyezzük legalább 30 percre. A csokoládékat gőz fölött az olajjal felolvasztjuk (ne legyen forró) és egyenként belemártjuk habbal lefelé, majd visszaforditjuk a süteményeket, rácsra helyezzük őket, hogy a felesleges csokoládé le csepegjen róluk, majd dermedésig hűtőbe helyezzük. Ha megdermedt kínáljuk. 

Rákóczi túrós tarte

Rákóczitúrós tarte a klasszikus magyar Rákóczi-túrós modern, elegáns változata 😊Omlós, mandulalisztes tésztán lágy túrókrém terül el, a tetején fényes, citromos habcsók és illatos baracklekvár díszeleg ❤️
A hagyományos sütemény ízeit, a túró frissességét, a lekvár gyümölcsösségét és a hab édességét egy kifinomult, kerek formájú desszertben egyesíti, amely egyszerre nosztalgikus és újszerű ❤️😊

Elkészítési idő: 3-3,5 óra, pihentetés egy éjszakára a hűtőben 

Hozzávalók 12 db tarte-hoz:

20 dkg BL 55-ös liszt 

8 dkg mandulaliszt 

12 dkg vaj vagy margarin 

6 dkg porcukor 

1 db egész tojás 

1 csipet só

Továbbá szükségünk lesz tarte formákra, ami lehet kerek, ovális, illetve négyzet alakú.

A tészta elkészítése:

Egy keverőtálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a vajat vagy a margarint, elmorzsoljuk benne és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Egynemű tésztává gyúrjuk és hűtőbe helyezzük 30 percre. Ha letelt az idő kivesszük a hűtőből, kétfelé vesszük és körülbelül 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk őket, tálcára tesszük. Egy frissen tartó fóliával letakarva 1 órára újra hűtőbe helyezzük. Ha ez az idő is letelt, az egyik lapot kivesszük és a tarte formákkal kiszaggatjuk a tésztát. A kiszaggatott korongokat vagy bármilyen más alakú formákat a tésztával fagyasztóba helyezzük. 

Ha ezzel kész vagyunk, elővesszük a másik adag tésztát és a tarte forma magasságával megegyező méretű csíkokat vágunk, amit szintén fagyasztóba helyezünk 1 órára. Az idő letelte után kivesszük a tésztákat és körbe illesztjük a formák oldalára. .....és újra fagyasztó 30 perc. 

A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, a tarte-kat tepsibe tesszük, fogpiszkálóval megszurkáljuk és 16-18 perc alatt félkészre sütjük. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. 

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg tehéntúró 

2 db tojássárgája

12 dkg porcukor 

0,5 citrom leve 

40 dkg sárgabarack lekvár 

A töltelék elkészítése:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük és habzsákba töltjük.

A lekvárt összeturmixoljuk és szintén habzsákba töltjük.

16-18 perc után kivesszük a félkészre sült tésztákat és megtöltjük a túrós töltelékkel. Visszatesszük őket betöltve és még így sütjük 20 percig 150°C-on. Ez idő alatt elkészítjük a tojáshabot.

Hozzávalók a tojásfehérje habhoz:

2 db tojásfehérje

15 dkg porcukor 

0,5 citrom leve 

A tojáshab elkészítése:

A tojások fehérjét 2-3 percig egy habverő segítségével kihabosítjuk, majd mikor már habosabb állagú lesz, 3 részletben hozzáadjuk a porcukot és a legvégén a citrom levét és 6-8 perc alatt kemény habbá felverjük. Ha elkészült tetszőleges mintájú díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és ha letelt a sütési idő, kivesszük a sütőből és kidíszítjük a tarte tetejét, majd így habbal díszítve 120°C-on 10-15 percig sütjük tovább. 

15 perc múlva végreeee majdnem elkészültünk, még annyi van hátra, hogy a közepére sárgabaracklekvárt halmozunk, majd teljesen kihűtjük és kínáljuk.

Tipp: ha van szakácsfáklyánk akkor kicsit megperkáljuk a tojáshabot, hogy még szebb és kívánatosabb legyen a sütink. 

Brownie keksz

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók 20 db-hoz:

20 dkg ét- vagy tejcsokoládé

2 db egész tojás 

8 dkg vaj vagy margarin

15 dkg darált barnacukor

2 dkg cukrozatlan kakaópor

10 dkg liszt 

1 csipet só 

Elkészítése:

Az eltördelt csokoládét és a vajat vagy margarint egy hőálló tálba tesszük és vízgőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük és langyosra hűtjük.

A tojásokat a darált barnacukorral és a sóval habverővel habosra felverjük.

Az olvasztott (de nem forró!) csokoládés-vajas keveréket hozzáöntjük a tojásos masszához és egyneműre keverjük.

Hozzászitáljuk a kakaóport és a lisztet, majd spatulával vagy fakanállal óvatosan összekeverjük, de vigyázzunk ne keverjük túl, csak addig, amíg egynemű tésztát kapunk.

Hűtőbe helyezzük 1 órára, hogy a vaj és a csokoládé megdermedjen, ne legyen ragacsos. Ha letelt az idő kivesszük a hűtőből és vizes kézzel 25-30 grammos kis golyókat formázunk belőle. Előmelegítjük a sütőt 160°C-ra (légkeveréses). A tepsit sütőpapírral kibéleljük és tisztes távolságra egymástól helyezzük őket a tepsibe, mert még terülni fognak. Körülbelül 12-14 perc alatt készre sütjük. Ne süssük túl, különben kiszárad és brownie titka a szaftos belső.

Hagyjuk teljesen kihűlni és utána szedjük le a sütőpapírról.

Tipp:

Ha szeretjük tehetünk bele diót, mogyorót, csokidarabokat vagy akár sós karamellát is.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el is tűnik a tányérról, ezért nem lehet belőle eleget készíteni.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg túró, 

3 evőkanál méz, 

1 evőkanál porcukor,

3 evőkanál háztartási keksz, 

1/2 citrom leve, 

Hozzávalók a tetejére:

15 dkg ét- vagy tejcsokoládé, 

2 evőkanál olaj

Elkészítése:

A túrót jól áttörjük egy szűrőn, majd hozzáadjuk a mézet, a porcukrot, a kekszmorzsát, valamint beleöntjük a citrom levét és jó alaposan összedolgozzuk.

Vizes kézzel apró golyókat készítünk a masszából és tálcára helyezzük őket. Mindegyik golyó közepébe fogpiszkálót szúrunk és legalább 30 percre a fagyasztóba helyezzük, hogy kellően megdermedjenek.

Közben az ét- vagy a tejcsokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, és a megdermedt golyókat megmártjuk a csokoládéban, lecsorgatjuk a felesleget, és sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni a csokoládét rajta. Ha elkészültünk még 10-20 percre visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, majd kínáljuk.

Tök formájú cipó

Elkészítési idő: 2,5-3 óra 

Hozzávalók 1 kg-s cipóhoz:

50 dkg BL 80-as liszt, 

3 dl víz, 

1 mokkáskanál kristálycukor, 

1,5 csapott teáskanál só, 

3 evőkanál olívaolaj, 

2 dkg friss élesztő,

továbbá mintázat készítése 

Elkészítése: 

A vizet langyosra melegítjük, majd beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 10 alatt. 

A lisztet beleszitáljuk (a szitálás fontos) egy kelesztőtálba, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedjük és a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt enyhén lisztezett felületre borítjuk és az ujjbegyünkkel szétnyomkodjuk, majd sziromhajtással meghajtogatjuk. 30 percet lefedve pihentetjük. Újból kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre és cipót formázunk belőle. 

A kenyér formázása a következőképpen alakul:

Vágjunk le 4 darab körülbelül 60–70 cm hosszú konyhai zsineget. Enyhén beolajozzuk a  zsinegeket, hogy ne ragadjanak a tésztába. Helyezzük őket kereszt alakban egy sütőpapírral bélelt tepsire (mint egy csillag). Tegyük közepére a megkelt tészta cipót.Keresztben kössük át a zsinórokat úgy, hogy 8 „szeletet” képezzen a tésztán (mint egy tök bordái), de ne túl szorosan, mert a kenyér még kelni fog. Megszitáljuk liszttel és tetszőleges mintázatot készítünk bele egy penge vagy szike segítségével és hagyjuk újra megkelni körülbelül 35-40 percig. Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük, körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Teljesen kihűtjük és szeletelve kínáljuk.

Amerikai palacsinta (halloweeni)

Elkészítési idő: 30 perc 

Hozzávalók 20 db kisebb méretű amerikai palacsintához:

2,6 dl tej, 

24 dkg liszt 

2 db közepes tojás 

2 dkg cukor 

2 dkg vaj 

1 csomag vaníliás cukor

1 mokkáskanál sütőport 

1 csipet só

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a kristálycukrot. A tojásfehérjékhez a vaníliás cukrot és mindkettőt külön-külön felverjük. A vajat megolvasztjuk és hozzáöntjük a tojássárgás masszához, hozzáöntjük a tejet is majd megsózzuk. A lisztet hozzászitáljuk 3 részletben, majd már mikor csomómentesre keverjük beleszórjuk a sütőport, elkeverjük, végül belekanalazzuk a tojásfehérje habot és óvatosan összekeverjük. Egy teflon bevonatú serpenyőt közepes lángon felforrósítunk tetszőleges kisebb méretű, kör alakú masszát kanalazunk bele, majd mindkèt oldalukat megsütjük. Nem kell olajat használni a sütéshez, mert a vaj amit a tészta tartalmaz, tökéletesen elég a sütéshez. Ízlés szerint juhar sziruppal, lekvárral, csokoládéval kínáljuk.

Tepertős pogácsa

Elkészítési idő: 2 óra

A tepertős pogácsa a magyar konyha egyik klasszikus, sós süteménye. Lényege, hogy az omlós tésztába finomra darált tepertő kerül, ami gazdag, pikáns ízt és különleges állagot ad neki. A tésztát általában hajtogatjuk, így réteges, foszlós lesz.

Hozzávalók 2 tepsi pogácsához:

50 dkg finomliszt

15 dkg darált tepertő

2.5 dkg élesztő

0,5 evőkanál kristálycukor

2,5-3 dl tej

1 teáskanál só

2 db tojássárgája

5 dkg margarin

0,5 teáskanál só

0,5 csapott mokkáskanál bors

1 db tojás a kenéshez 

1,5 evőkanál tej a kenéshez 

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.Alaposan kidagasztjuk, meleg, helyen körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.

Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás.

Elnyújtjuk körülbelül másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb, lekenjük felvert tojással.

Körülbelül 20 percet még kelesztjük.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Zsebes zsemle

A zsebes zsemle igazi jolly joker reggelinek 😊 ... suliba vagy melóba pont ideális.

Praktikus, mert belül üreges, így könnyen megtölthető mindenféle finomsággal. Nem kell külön szendvicset rakni, csak bepakolod, amit szeretsz.

Variálható, mert mehet bele sajt, szalámi, sonka, paradicsom, paprika, hagyma, uborka, saláta, vagy akár tojáskrém .... és még sorolhatnám 😁

Kényelmes, mert nem potyog ki belőle a töltelék, így suliban vagy útközben is kulturáltan lehet enni.

Pont elég ahhoz, hogy délig kibírja az ember, nem túl nehéz, de nem is csak „egy falat” étel ❤️

Olyan, mintha a szendvics és a pita találkozna, csak épp puha, zsemlés ízt kölcsönöz ❤️😁

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 6 db zsemléhez:

45 dkg liszt, 

1,5 dl langyos víz, 

1 dl tej, 

1 teáskanál kristálycukor, 

2 teáskanál só, 

2 dkg élesztő, 

0,5 dl olívaolaj a tésztába, 

0,3 dl étolaj a kenéshez, továbbá,

1 db felvert tojás a kenéshez és ízlés szerint szezámmag vagy lenmag 

Elkészítése:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd alaposan összegyúrjuk, így egy lágyabb tésztát kell kapunk.

Letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ha megkelt 6 egyenlő részre osztjuk és 6 kis gombócot formázunk belőle. Letakarva 20 percet pihentetjük. Pihentetés után lisztezett felületen körülbelül 20-22 cm-es átmérőjű kör alakokat nyújtunk belőle, majd lekenjük étolajjal és félbe hajtjuk.

A félbe hajtott lapot is megkenjük étolajjal és ismét félbe hajtjuk így is.

A meghajtott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és még letakarva 30 percet pihentetjük. A pihentetés után tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a tetejük nagyon pirulna tehetünk rá alufóliát, így nem ég meg. 

Ízlés szerint megtölthetjük szalámival, sonkával, sajttal, hagymával, paradicsommal, paprikával, uborkával, salátával és már kínálhatjuk is. 

Gesztenyés krémes

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a piskótához:

4 db egész tojás,

4 evőkanál kristálycukor,

1 csomag vaníliás cukor,

4 evőkanál liszt, 

1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor 

0,5 csomag sütőpor,

1 csipet só

Elkészítése:

A tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és kakaóporral, majd hozzászitáljuk a felvert masszához és óvatosan összekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

A tepsi mérete 20x30 cm-es.

Hozzávalók a krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor, 

3 dl tej,

3 evőkanál kristálycukor, 

12 dkg margarin,

50 dkg cukrozott gesztenyemassza

15 ml rumaroma 

Elkészítése:

A pudingport a tejjel és a kristáycukorral simára keverjük és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a margarint, a gesztenyepürét,xa rumaromát és együtt krémmé dolgozzuk.

Hozzávalók a tetejére:

2,5 dl hulala tejszín, 0,5 csomag habfixáló és csokireszelék A tejszínt kemény habbá verjük.

Összeállítása:

A kihűlt piskótára rákenjük egyenletesen a krémet, majd a tejszínhabot és csokoládét reszelünk a tetejére. Hűtőbe helyezzük legalább 2 órára, majd felkockázzuk és kínáljuk.

Medovik torta

A Medovik egy mézes tejfölös torta, illetve süteményként is elkészíthető, amelynek a szépsége lényegében az, hogy sok vékony tésztalapból és sok vékony fehér színű töltelékből áll. Végtelenül puha állagú, íze hihetetlenül finom, és már mostanság nagyon népszerű.

Azt tudni kell erről a tortáról, hogy időigényesebb az elkészítése de a sütés minden pillanata élvezhető és minden erőfeszítést megér és minél több időt tölt a hűtőszekrényben, annál finomabb az íze. A krém, amit készítünk hozzá, teljesen megpuhítja a lapokat és szinte azokat is krémes állagúra varázsolja. Bármilyen alkalomra elkészíthető, legyen születésnap, évforduló vagy bármilyen ünnep, bármikor megállja a helyét, hiszen nagyon mutatós.

Tippek tanácsok az elkészítéshez: 

- A tésztalapok eleve vékonyak és sütés után pár perccel már elég ropogósak és törékenyek lesznek, óvatosan kell velük bánni. 

- Ránézésre bonyolultnak tűnik az elkészítése de amennyire úgy tűnik a sok vékony réteg miatt, mégis annyira egyszerű elkészíteni, csak az időt kell rászánni, türelmesnek lenni és biztosan sikerülni fog.

- Ahogyan már írtuk, a tésztalapok sütés után elég hamar megkeményednek, törnek, így érdemes a sütés után közvetlenül, szinte még melegen kivágni belőle a kívánt méretű tortához a kör alakot.

- Ha van állítható tortakarikánk, egyszerűbb az elkészítése, hiszen a formában könnyebben össze lehet állítani, abban pihentetni, érlelni a hűtőszekrényben és csak utána megszórni morzsával.

- Természetesen lehet kevesebb tésztalapból is készíteni, ebből a megadott mennyiségből, viszont akkor vastagabb tésztát kapunk.

-Ha folyósabb krémet kapunk, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a tészta felszívóképessége elbírja de érdemes 20%-os zsírosabb tejfölt és 30%-os zsírosabb tejszínt használni, így krém nem lesz híg.

- Díszíthetjük marcipán figurákkal vagy fondantból készült virágokkal de ha nem díszítjük, akkor is rendkívül mutatós. 

- Krémmel, habbal nem ajánlatos díszíteni, mert a morzsáról leperegnek az ilyen jellegű díszek.

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók 12 szelethez (20-22 cm tortaformához):

60 dkg liszt, 

22 dkg méz, 

10 dkg kristálycukor, 

20 dkg margarin, 

1 db egész tojás, 

1 db tojássárgája, 

3 teáskanál szódabikarbóna 

A krém hozzávalói: 

4 dl 30%-os habtejszín, 

60 dkg zsíros tejföl, 

12 dkg porcukor,

15 dkg mascarpone, 

1 csomag habfixáló

A tészta elkészítése:

A mézet, a cukrot és a vajat egy magasabb falú lábasba tesszük és közepes lángon összemelegítjük őket, majd alacsony lángra véve hozzádjuk a szódabikarbónát, ami hirtelen fel fog futni de ne ijedjünk meg ez természetes. Pár perc folyamatos kevergetés után szép aranybarna színt fog kapni, majd levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. 

Ha kihűlt beledolgozzuk először a tojásokat, majd a lisztet is hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle, 10 percet pihentetjük. 

Pihentetés után 10 egyforma gombócra osztjuk a tésztát, a gombócokat lisztezett sütőpapíron 22-23 cm-es kerek formára nyújtjuk és 5-6 perc alatt 160 fokon kisütjük. Ha kisült az első, előveszünk egy 20 cm átmérőjű tortaformát vagy tányért és körbevágjuk. Így járunk el, mindegyik tésztánál, majd kihűtjük őket.

A tésztadarabokat, amiket levágtunk nem dobjuk el, hanem kihűlés után amikor már kemény egy aprítógép segítségével morzsává daráljuk (gép hiányában nylon fóliába téve klopfolóval összetörjük).

A krém elkészítése:

A tejszínt, a tejfölt a porcukorral és a habfixálóval krémmé dolgozzuk 2-3 perc alatt.

A torta összeállítása:

Az első mézes lapot megkenjük egy rész krémmel úgy, hogy mindenhol befedje, majd rátesszük a következő lapot és óvatosan megnyomkodjuk, nehogy eltörjön. A második lapot is megkenjük, majd ráhelyezzük az újabb lapot és így folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. Az utolsó tésztalap tetejét is megkenjük a krémmel, ami megmarad, azzal pedig bevonjuk torta oldalát. A félretett tészta morzsával pedig szintén megszórjuk a tetejét és az oldalát is. Körülbelül 3-4 órára hűtőbe helyezzük, majd szeleteljük és kínáljuk.

Foszlós édes, puha kalács

Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók 4-6 személyre:

60 dkg finomliszt, 3 db tojássárgája, 2,8 dl langyos tej, 15 dkg vaj, 3,2 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál só, továbbá a tetejére 1 db felvert tojás

Elkészítése:

Az élesztőt a kristálycukorral elkeverjük és felöntjük a 2,8 dl langyos tejjel, majd felfuttatjuk. A lisztet nagyon fontos, hogy átszitáljuk a sóval egy kelesztőtálba, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű margarint és a tojásokat egy kicsit felverve. Jó alaposan kidagasztjuk, akár géppel, akár kézzel, legalább 10-12 percen keresztül. a kelesztő tál fedelével vagy tiszta konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük. Ha megkelt 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és egyesével gömbölyű bucikká formázzuk őket, majd újra letakarjuk, és újabb 10-15 percig kelesztjük. Ha szépen megkeltek akkor egyesével, az ujjbegyünkkel kilapítgatjuk, majd feltekerjük, hogy egy henger alakot kapjunk és sodorni kezdjük mindegyiket úgy, hogy egyforma hosszúságúak legyenek, körülbelül 30-35 cm. Fontos, hogy a sodrásnál ne használjunk lisztet. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kaptunk 6 egyenlő méretű és súlyú tésztát, amit megfonunk. Én a 6-os fonást választottam de lehet belőle 3-as fonással 2 db kalácsot készíteni. 

A megfont vagy meghajtott kész kalácsot megigazgatjuk, rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjük felvert tojással de vigyázva, hogy ne folyjon le a sütőpapírra, mert odaragad és nem tud szépen sülés közben megnőni a kalács és 40-50 percig még kelesztjük. Nem takarjuk le, takarás nélkül kelesztjük. Ha letelt a kelesztési idő, újra lekenjük tojással (ugyancsak úgy, hogy ne folyjon le a sütőpapírra) egy részét megszórjuk szezámmaggal de elhagyható. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig, majd 160 fokon még 25 percet sütjük. Ha 3-as fonással készítjük akkor elég 20-25 perc sülés. Kihűtve szeleteljük és kínáljuk.

Megjegyzés: attól lesz ilyen szép fényes, hogy 2 x kenjük le tojással a fentebb megadott időkülönbséggel 

Megjegyzés: a 6-os fonásról rengeteg videó, illetve fázis fotó megtalálható az interneten

Omlós áfonyás pite

 


Elkészítési idő: 50 perc

A sütőforma mérete: 26 cm átmérőjű kerek sütőforma

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg szobahőmérsékletű margarin

10 dkg krikristálycukor

2 db egész tojás

17 dkg liszt 

1 teáskanál vanília aroma 

0,5 tasak sütőpor

csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

30 dkg megtisztított áfonya de lehet bármilyen idény gyümölcs 

Elkészítése:

A margarint a kristálycukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és tovább verjük. Utána hozzászitáljuk a lisztet 2 részletben és még tovább verjük, olyan igazi krémesre. Majd hozzáadjuk a vanília aromát, a sütőport és a csipet sót. Jó alaposan összedolgozzuk. A sütőformát margarinnal kikenjük, vékonyan megszórjuk liszttel és beleöntjük a tésztát. Egyenletesen eloszlatjuk, majd elhelyezzük benne az áfonya szemeket. Előmelegített 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtjük, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük és kínáljuk.

Sportszelet

Hozzávalók 6-8 főre:

50 dkg háztartási keksz (ez lehet darált is), 25 dkg margarin, 2 dl tej, 20 dkg nádcukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 20 ml rumaroma

Hozzávalók a tetejére:

15 dkg étcsokoládé

1 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

A kekszet ledaráljuk, majd belekeverjük a kakaót.

A vajat, a tejet és a cukrot addig melegítjük, amíg a cukor teljesen elolvad benne és ezt a langyosra hűtött tejes egyveleget a kekszhez adjuk, a rumaroma kíséretében. Alaposan összedolgozzuk és a masszát egy sütőpapírral bélelt (körülbelül fél gáztepsinyi méretű) tepsibe egyengetjük és hűtőben 1-2 órán át dermesztjük.

A darabokra tört csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és bevonjuk vele a tészta tetejét, majd megvárjuk, amíg a csokimáz is megdermed és csak azután szeleteljük.

Vaníliás csigák

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt 
2,5 dkg élesztő 
1 mokkáskanál só 
3 evőkanál kristálycukor 
10 dkg margarin 
2 db tojás 
2,5 tej 

Hozzávalók a töltelékhez:

7 dl tej 
2 csomag vaníliás pudingpor 
1 csomag vaníliás cukor 
4 evőkanál kristálycukor 

Hozzávalók a tetejére kenéshez:

1 db felvert tojás 
1 teáskanál vanília aroma 
1 vaníliás cukor, továbbá porcukor a szóráshoz 

A töltelék elkészítése:

A pudingporokat 2 dl tejben csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk a cukrokkal, beleöntjük az elkevert pudingporokat és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A tészta elkészítése:

A meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a felfutott élesztőt és egy könnyen kezelhető tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. 

Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, 3 mm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük egyenletesen a töltelékkel. A széleit pizzavágó segítségével szép egyformára vágjuk és feltekerjük. Egy éles kés vagy damil segítségével felszeleteljük. Sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük őket úgy, hogy tisztes távolságot hagyunk közöttük, mert még kelni fognak. Letakarva 25-30 percig még kelesztjük. A tojást felütjük egy kis edénybe,  hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vanília aromát és egyenletesen megkenjük a tekercseket. Előmelegített 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Magvas zsúrkenyér


Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók 90 dkg-os kenyérhez:

60 dkg liszt 

2,5 dl langyos víz 

0,5 dl étolaj

3 dkg élesztő 

1,5 teáskanál só

1 teáskanál kristálycukor

Hozzávalók a tetejére:

4 evőkanál szezámmag

2 evőkanál szemes mák

0,5 dl víz a spricceléshez

Elkészítése:

A vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót.

A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, az olajat összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle és 1 órát letakarva kelesztjük. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk és lecsípünk belőle 15-18 dkg tészta darabot és félretesszük. A kenyeret megformázzuk tetszőleges alakúra és sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, letakarjuk. A lecsípett darabot 2 mm vastagságúra nyújtjuk és pite rácsozóval mintát készítünk belőle. A kenyeret lespricceljük vízzel és megszórjuk szezámmaggal. A mintás tészta darabot is lespricceljük vízzel és belemártjuk a mákba. Óvatosan ráhelyezzük a kenyérre, megigazgatjuk és 40 percig szobahőmérsékleten megkelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, mégegyszer lespricceljük vízzel és betoljuk a sütőbe. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük és kihűtve szeleteljük.

Belga csokoládés kocka

Elkészítési idő: 12 óra hűtőztetéssel

Hozzávalók a tésztához:

73 dkg finomliszt

10 dkg sütőmargarin

3 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor

1 csomag sütőpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

25 dkg porcukor

2 egész tojás

1,5 dl tej

pici só

Hozzávalók a krémhez:

1 liter tej

3 csomag 

3 csomag Dr. Oetker Prémium belga csokoládés pudingpor

5 -7 evőkanál cukor

25 dkg vaj

3 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor

0,5 dl rum

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk 30 percet fóliába csomagolva pihentetjük, majd 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként 30x35 cm nagyságúra kinyújtjuk és 160 fokon 10 perc alatt, sütőpapírral ellátott tepsi hátulján kisütjük és kihűtjük.

A krém elkészítése: 

Dr. Oetker Prémium belga csokoládés pudingporokat a cukorral összekeverjük, és a tejben sűrűre főzzük. Még forrón hozzákeverünk 3 evőkanál kakaóport, 25 dkg vajat és 0,5 dl rumot. Megkóstoljuk és ha szükséges még hozzáadunk egy kevés cukrot és hagyjuk kihűlni. Ha minden alaposan kihűlt, akkor egy tálcára helyezve megkenjük a lapokat egyformán krémmel. Fóliába csomagoljuk a süteményt és egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Le is súlyozhatjuk a tetejét, hogy még egyenletesebbek legyenek a lapok. Másnap elővesszük, kicsomagoljuk és olvasztott étcsokoládéval leöntjük a tetejét, majd dermedésig visszatesszük a hűtőbe. Kockákra szeleteljük és kínáljuk.

Fokhagymás-mustáros, illetve sajtos-tejfölös karaj párizsiasan

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet karaj 

6 gerezd fokhagyma

4 púpozott evőkanál mustár 

3 evőkanál olívaolaj 

5 evőkanál liszt

4 db tojás

15 dkg reszelt trappista sajt

30 dkg tejföl

ízlés szerint só, bors, 

0,5 liter étolaj a sütéshez 

Elkészítése: 

A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, majd megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint és állni hagyjuk. Addig elkészítjük a pácot. A fokhagymát apróra zúzzuk, hozzáadjuk a mustárt és az olívaolajat, alaposan összekeverjük és 15 percet állni hagyjuk. Ha letelt az idő a húsokat konyhai kenőecsettel alaposan bekenjük a páccal, majd fóliával letakarva behelyezzük a hűtőbe 1 órára. 
Addig a tojásokat felütjük egy tálba, felverjük enyhén megsózzuk. Egy másik tálba mérjük a lisztet. Ha letelt a pác idő, akkor kivesszük a hűtőből a húsokat , amelyeket először a lisztbe forgatjuk, majd utána a felvert tojásba. 
Egy serpenyőbe öntjük az olajat és közepes lángon sütjük meg a húsokat, egy sütésre 2 db legyen a serpenyőben, hogy kényelmesen át tudjon sülni. 

Ha az első kettő kisült egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket és még forrón bőven megkenjük tejföllel és megszórjuk sajttal, hogy szépen ráolvadjon. Ne sajnáljuk a tejfölt, mert így lesz igazán krémes állagú rajta a sajtos feltét. 

Ha mindegyik elkészült és tepsin sorakozik, akkor előmelegítjük a sütőt 160 fokra és körülbelül 5-6 perc alatt összemelegítjük.

Köretnek burgonyapüré, rizs vagy saláta kitűnő választás.

Mikulás-váró torta

Elkészítési idő: 4 óra  Hozzávalók 18 cm átmérőjű piskótához: 4 db M-es méretű tojás 15 dkg kristálycukor 4 evőkanál víz 20 dkg liszt 1 púpo...