Macaron


Elkészítési idő 2 óra 

Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz:

8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcukor, 2-3 csepp tetszőleges színű ételfestékek 

Elkészítése:

A tojásfehérjéket beleöntjük egy fém keverőtálba, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, alaposan összekeverjük és gőz fölött 50 fokig melegítjük. Felmelegítés után robotgép segítségével alaposan, keményre felverjük. A habnak olyannak kell lennie, hogyha kivesszük a robotgép keverő kanalát, akkor visszakunkorodjon. Ha már jó, akkor belecsepegtetjük az ételfestéket és még 1 percig lassú fokozaton elkeverjük. 

A darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, majd egy szűrő segítségével átszitáljuk egy másik edénybe. Ha alaposan át van szitálva, akkor mégegyszer hozzászitáljuk a tojásos masszához és óvatos keveréssel kevergetjük, addig amíg a massza szalagosan nem folyik. A szalagos folyás azt jelenti, hogy nem szakad el a massza a folyás közben. Ha jónak látjuk, akkor egy sima kerek végű díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük. Előkészítünk egy sütőlemezt szilikon vagy teflon bevonatú lapot és a sütőlemezre helyezzük. Erre nyomjuk rá a tetszőleges méretű kis macaronokat úgy, hogy a habzsákot egyenesen tartjuk. Nagyon közel ne nyomjuk egymáshoz, mert még terülni fognak. Ha kinyomtuk mindet, akkor a sütőlemezt az asztalhoz csapkodjuk vagy 3 x, hogy a nyomáskor keletkezett levegő buborékok eltávozzanak. Ha mégsem sikerül mindet kicsapkodni, akkor esetleg egy fogpiszkálóval kiszúrjuk őket. Száraz, páramentes helyre helyezzük őket és legalább 1 órát pihentetjük, hogy megszáradjanak. A sütőt 135 fokra előmelegítjük és 1 óra pihentetés után behelyezzük a sütőlemezt a macaronokkal. Az első 3 percben résnyire nyitott sütőajtónál szárítjuk, majd becsukjuk. Csukott sütőajtóval sütjük 15 percet 135 fokon, majd az utolsó 2 percet újra kinyitjuk az ajtót, így összesen 20 perc a sütési idő. Amikor kivettük hagyjuk teljesen kihűlni és utána emeljük le a felületről. 

A ganache krém hozzávalói:

20 dkg fehércsokoládé, 2 dl habtejszín alap, 2 evőkanál mascarpone, tetszőleges színű ételfestékek

A ganache krém elkészítése:

A folyékony habtejszínt felmelegítjük de nem forraljuk fel, majd beletördeljük a csokoládét és hagyjuk felolvadni. Teljesen kihűtjük és miután kihűlt habverő segítségével kihabosítjuk. Ha már majdnem kemény állagú, akkor hozzáadjuk a mascarponét. Több kisebb edénybe teszünk belőle, attól függ hány féle színt szeretnénk, így ételfestékkel színezzük ízlés szerint. Habzsákba tesszük a krémeket és betöltjük vele a macaron héjakat, majd megkeressük a párjukat és összeillesztjük. Ha mindegyikkel elkészültünk tálcára helyezzük és kínáljuk.

Megjegyzés: a macaron héjak és a betöltött macaronokat hűtőben tároljuk, illetve fagyasztható is. Szobahőmérsékleten kiolvasztjuk és fogyasztjuk. 

Tejszínes krémmel töltött szalagos fánk


Elkészítés
i idő: 2 óra 

Hozzávalók 25-30 db 8 cm átmérőjű fánkhoz:

70 dkg liszt, 3 db tojássárgája, 1 db egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 8 dkg olvasztott vaj, 0,5 dl rum, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, továbbá 8 dl étolaj a sütéshez, ízlés szerint porcukor a tetejére 

Hozzávalók a krémhez:

6 dkg főzés nélküli Gála vaníliás pudingpor, 1,5 dl tej, 3 dl habtejszín, 25 dkg mascarpone, 3 dkg porcukor, 1 mokkáskanál vanília aroma 

A tészta elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk egy kelesztőtálba, hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat, a rumot és a felfutott élesztős tejet.

Összedolgozzuk, majd hólyagosra kidagasztjuk, egy elég lágy de könnyen kezelhető tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük körülbelül 40-50 perc alatt.

Ha megkelt, akkor egy enyhén lisztezett felületre borítjuk és csak a tenyerünkkel óvatosan kinyújtjuk, nem használunk sodrófát, mert kinyomkodjuk belőle a levegőt. Egy 8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A kiszaggatott korongokat letakarjuk és még 20 percet pihentetjük. A leeső tésztát összegyúrjuk és újra megkelesztjük, majd ha megkelt azt is kiszaggatjuk. Egy fedeles lábasba öntjük az olajat és közepes lángon felforrósítjuk. Amikor már elérte a körülbelüli 160-165 fokot, akkor kisütjük a fánkokat. Amikor belehelyezzük az olajba a tésztát, akkor rögtön lefedjük és 2-3 percig fedő alatt sütjük. Ha megsült az egyik oldala, akkor óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük de már fedő nélkül. 

A krém elkészítése:

Egy keverőtálba szórjuk a pudinport, hozzáöntjük a tejet és sűrűre felverjük. Hozzáöntjük a folyékony habtejszínt, a vanília aromát, belekanalazzuk a mascarponét is, beleszórjuk a porcukot, és kemény krémmé dolgozzuk. Ha elkészült habzsákba töltjük, amelynek a végére egy kerek végű díszítőcsövet teszünk és így hűtőbe helyezzük legalább 30 percre. 

Elkészítése:

Ha kihűltek a fánkok, akkor egy szívószál segítségével lyukat szúrunk az oldalukba, majd a díszítőcső végét az elkészített lyukba szúrjuk és megtöltjük krémmel. Óvatosan nyomjuk, nehogy sok legyen a krém, mert akkor kiszakadhat a fánk oldala. Ha mindegyikkel elkészültünk, akkor porcukorral meghintve kínáljuk.

Burgonyás lángos

Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók 6 db lángos tésztához:

50 dkg liszt, 25 dkg felkockázott burgonya, 1 dl tej, 1 dl burgonya főzőlé, 1 teáskanál kristálycukor, 2 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 2 teáskanál só, 0,5 dl olaj a tésztába, továbbá 3 dl étolaj a sütéshez (ha szükséges, mivel lisztfüggő, adhatunk még hozzá lisztet, bár akkor lesz igazán puha, ha ragacsosabb a tészta)

Hozzávalók a feltéthez:

3 dl tejföl, 20 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük., majd leöntjük róla a vizet és félreteszünk belőle 1 dl-t. A burgonyát összetörjük és teljesen kihűtjük. 

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. 

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojásokat, a félretett burgonya főzőlevét, a felfutott élesztőt, megsózzuk, beleöntjük az étolajat és tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és bő 1,5 órát a pulton duplájára kelesztjük. Ha megkelt akkor 6 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük. 

Letakarjuk és még 20 percet pihentetjük.

Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olajat. Ha megkelt a tészta akkor óvatos mozdulatokkal, olajos kézzel, kerek formára széthúzkodjuk a tésztát és a forró olajba helyezzük. 3-4 perc sülés után megfordítjuk és a másik oldalát is gyönyörű aranybarnára sütjük. Előkészítünk egy tálcát papírtörlővel bélelve és a megsült lángosokat ráhelyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja. Még forrón megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt trappista sajttal és ízlés szerint még sózzuk, majd kínáljuk.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez:

20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka

45 dkg ízlés szerinti konzerv vagdalthús

6 db egész tojás

15 dkg trappista sajt

1 csokor zöldség zöldje (elhagyható) 

só, bors ízlés szerint 

Hozzávalók a panírbundához:

4 db tojás

6 evőkanál liszt

10 evőkanál zsemlemorzsa, továbbá

0,5 liter étolaj a sütéshez 

Elkészítése:

Egy lábasban megfőzzük a tojásokat, kihűtjük és megpucoljuk őket, majd kisebb lyukú reszelőn lereszeljük. A konzerv húst villával alaposan összetörjük, a trappista sajtot lereszeljük. Egy tálba tesszük az összes elkészített hozzávalót és a fűszerekkel alaposan összedolgozzuk. A sonkákat kiterítjük az egyik szélére halmozunk a töltelékből úgy, hogy teljesen végig érjen benne, majd feltekerjük. Ha mindegyik sonkatekercs be van töltve akkor utána bepanírozzuk. Először a lisztbe, utána a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk. Ha ezzel is elkészültünk, akkor bő olajban egy serpenyőben vagy olajsütőben kisütjük őket. Tálalhatjuk rizs vagy burgonyapüré körettel, illetve zöldségekkel és/vagy salátával.

Kozáksapka, hólabda torta

Az egyik legkedveltebb ünnepi sütemény vagy torta a kozáksapka vagy hólabda kitűnő választás főleg a téli, adventi időszakban. Nagyon krémes, csokoládés, kókuszos torta.

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

4 db tojás, 4 evőkanál víz, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt, 0,5 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 0,5 dl étolaj 

Hozzávalók a krémhez:

6 dl tej, 6 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 25 dkg vaj, 10 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a tetejére és az oldalára:

15 dkg étcsokoládé, díszítő cukor, 2 evőkanál étolaj, 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A tortaforma 18 cm átmérőjű 

Az egész tojásokat a cukorral és a vízzel alaposan, habosra felverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Vajjal kikent, meglisztezett tortaformába öntjük és 170 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Amíg hűtjük a piskótát elkészítjük a krémet úgy, hogy a lisztet a cukorral elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük lassú tűzön. Ha kihűlt a krém, hozzáadjuk a vajat, a kókuszreszeléket és alaposan kikeverjük.

A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, megkenjük krémmel a lapokat és egymásra helyezzük. Az oldalát is körbe kenjük krémmel, majd kókuszreszelékkel körbe szórjuk. Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét az étolajjal és a tetejét bevonjuk vele egy kiskanál vagy egy nyomózsák segítségével, majd díszíthetjük tetszőleges cukorkákkal, legalább 1 órára hűtőbe helyezzük dermedni és tálaljuk.

Bojtos téli sapka torta

Elkészítési idő: 3 óra 

Hozzávalók a 2 db 22 cm piskótához:

3 db egész tojás

3 evőkanál hideg víz

18 dkg kristálycukor

18 dkg liszt

0,5 csomag sütőpor

0,5 dl olaj 

Elkészítése:

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a hideg vizet, a kristálycukrot és egy kézi habverő segítségével kihabosítjuk 3-4 perc alatt a legmagasabb fokozaton. A lisztet és a sütőport beleszitáljuk, hozzáöntjük az olajat és óvatosan spatula segítségével összekeverjük. Egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. Előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ezt a műveletet 2x megismételjük, tehát 2 db 22 cm-es piskótát sütünk. Mindkét piskóta lapot kihűtjük.

Hozzávalók a krémhez:

18 dkg kristálycukor

8 dl habtejszín

5 db tojássárgája

4,5 dl tej

2 csomag vaníliás cukor

1 csomag porzselatin, továbbá 

5 dl habtejszín a torta díszítéshez, valamint díszítő cukorka, illetve tetszőleges színű 1 mokkáskanál ételfesték

Elkészítése:

A tojássárgákat, a kristálycukrot 3 dl tejet összekeverjük egy lábasban, felfőzzük, majd levesszük a lángról és beleszórjuk a vaníliás cukrot. A zselatint felduzzasztjuk a maradék tejben és hozzákeverjük a krémhez. A habtejszínt felverjük és amikor a krém teljesen kihűlt, hozzákeverjük.

Összeállítása:

Ha kihűltek a piskóták, akkor mindkettőt középen ketté vágjuk. Így lesz 4 lapunk, amelyeket egyesével megkenünk úgy, hogy még kívülre is jusson a krémből. Ha a lapokat megkentük és egymásra helyeztük őket, akkor egy téli kötött sapka alakot faragunk, formázunk a tésztából. A leeső részeket félretesszük. Ha kész a faragás akkor a maradék krémmel körbe kenjük a piskótát. A leeső tésztát összegyúrjuk és egy gombócot gyúrunk belőle, ez lesz a bojt és egy hurkapálcára szúrva a tetejére helyezzük. 

Az 5 dl habtejszín felverjük, ketté osztjuk és az egyik feléhez tetszőleges színű ételfestéket keverünk. A másik felét natúr színben hagyjuk. 2 db habzsákba töltjük a felvert habtejszínt, amelyet szintén tetszőleges mintájú díszítőcsővel ellátunk és kidíszítjük a tortát, amilyenre csak szeretnénk. Díszítő cukorkákkal is díszíthetjük tovább. Ha elkészültünk legalább 2 órát hűtőben jól lehűtjük. Szeletelve kínáljuk.

Kókusztekercs vajkrémmel

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

50 dkg darált háztartási keksz

20 dkg porcukor

5 dkg kókuszreszelék

6 evőkanál cukrozatlan kakaópor

0,5 dl rum

1,5 dl tej

4 evőkanál szilvalekvár 

Hozzávalók a krémhez:

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

3 evőkanál kókuszreszelék, továbbá 

kókuszreszelék a forgatáshoz 

Elkészítése:

Egy tálba szórjuk a darált kekszet, a porcukrot, a kókuszreszeléket, a kakaóport, hozzáöntjük a rumot, a tejet, valamint belekanalazzuk a szilvalekvárt és az egészet összegyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket körülbelül 5 mm vastagságúra kinyújtjuk és mivel nem egyenletes, ezért széleit levágjuk és félretesszük. Így kaptunk egy téglalap alakú tésztát. 

Egy másik tálban vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzászórjuk a kókuszreszeléket is és jól elkeverjük. A krémet is két egyenlő részre osztjuk és a krém felével kenjük meg a kinyújtott tésztát. Óvatosan tekerjük fel vigyázva, hogy ne nyomjuk ki a krémet. A másik tésztával és krémmel is ugyanígy járunk el. Ha elkészültek mindkét rudat beleforgatjuk kókuszreszelékbe és legalább egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Másnap szépen tudjuk szeletelni és kínáljuk.

Megjegyzés: a félretett levágott tészta széleit összegyúrjuk és kisebb, körülbelül 25 grammos kis golyókat formázunk belőle, amelyeket kókuszreszelékbe forgatunk.

Kakaós néró vaníliás krémmel

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 45-50 db-hoz:

23 dkg liszt 

15 dkg margarin 

15 dkg porcukor

5 db tojássárga 

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 

csipet só

Hozzávalók a krémhez:

3 dl tej 

1 csomag vaníliás pudingpor 

15 dkg vaj 

15 dkg porcukor 

3 evőkanál mascarpone 

1 teáskanál vanília aroma 

Elkészítése:

Egy keverőtálban a margarint és a porcukrot habosra felverjük egy robotgép segítségével, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A lisztet és a csipet sót és a kakaóport összekeverjük és hozzászitáljuk a masszához és alaposan összekeverjük. Ha kész vagyunk egy habzsákba töltjük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire 5 forintos nagyságú korongokat nyomunk úgy hogy távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor még nőni fognak. Mivel a habzsák csúcsot hagy maga után, így enyhén bevizezzük az ujjunkat és óvatosan lenyomjuk ezeket a csúcsokat. Előmelegített 175 fokos sütőben 15 perc alatt világosra sütjük, éppen csak színt kapjon a talpuk, ha megsültek hagyjuk kihűlni. 

A krém elkészítése:

Egy lábasban 2 dl tejet melegíteni kezdünk, a maradék 1 dl tejben elkeverjük a pudingport és amikor már forr beleöntjük és sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A vajat és a porcukrot habosra keverjük és hozzádjuk a kihűlt pudingot, a vanília aromát, majd alaposan kikeverjük. 

Összeállítása:

Amikor a korongok is és a krém is kihűlt, a krémet habzsákba töltjük. Egy korongra krémet halmozunk és összeragasztjuk egy másik koronggal. Ha mindegyikkel elkészültünk, gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal és az összeset csokoládéval lecsurgatjuk. Másnap lesz igazán finom és puha. 

Vaníliás néró csokoládés krémmel


Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 45-50 db-hoz:

25 dkg liszt 

15 dkg margarin 

15 dkg porcukor

5 db tojássárga 

1 teáskanál vanília aroma 

csipet só

Hozzávalók a krémhez:

3 dl tej 

1 csomag csokoládés pudingpor 

15 dkg vaj 

15 dkg porcukor 

3 evőkanál mascarpone 

Elkészítése:

Egy keverőtálban a margarint és a porcukrot habosra felverjük egy robotgép segítségével, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A lisztet és a csipet sót összekeverjük és hozzászitáljuk a masszához, belekanalazzuk a vanília aromát majd jól összedolgozzuk. Ha kész vagyunk egy habzsákba töltjük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire 5 forintos nagyságú korongokat nyomunk úgy hogy távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor még nőni fognak. Mivel a habzsák csúcsot hagy maga után, így enyhén bevizezzük az ujjunkat és óvatosan lenyomjuk ezeket a csúcsokat. Előmelegített 175 fokos sütőben 15 perc alatt világosra sütjük, éppen csak színt kapjon a talpuk, ha megsültek hagyjuk kihűlni. 

A krém elkészítése:

Egy lábasban 2 dl tejet melegíteni kezdünk, a maradék 1 dl tejben elkeverjük a pudingport és amikor már forr beleöntjük és sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A vajat és a porcukrot habosra keverjük és hozzádjuk a kihűlt pudingot, a mascarponét, majd alaposan kikeverjük. 

Összeállítása:

Amikor a korongok is és a krém is kihűlt, a krémet habzsákba töltjük. Egy korongra krémet halmozunk és összeragasztjuk egy másik koronggal. Ha mindegyikkel elkészültünk, gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal és az összeset csokoládéval lecsurgatjuk. Másnap lesz igazán finom és puha. 

Tejfölös linzer

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre:

30 dkg liszt 

1 púpozott teáskanál sütőpor

10 dkg porcukor

15 dkg vaj 

5 evőkanál tejföl

1 db egész tojás

csipet só, továbbá 

25 dkg ízlés szerint bármilyen ízű lekvár

Elkészítése:

A lisztet, a sütőport, a sót, a porcukrot egy keverőtálba szórjuk és összekeverjük. 

A vajat hozzáadjuk és elmorzsoljuk benne, majd beleütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt és egynemű tésztává dolgozzuk. Folpakkba csomagoljuk és hűtőbe helyezzük 1 órára. terítünk. 1 óra múlva a tésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és tetszőleges mintájú kiszúrókkal kiszaggatjuk. 

Előmelegített 160 fokos sütőben 10 perc alatt világos színűre sütjük. Ha minden darab kisült, akkor ízlés szerinti mennyiségű és ízű lekvárral megkenjük, lefedjük egy másik tésztával és porcukorral meghintve tálaljuk. Pár hétig is eltarthatóak egy jól záródó dobozban tárolva.

Megjegyzés: a kiszúrás alkamával ugye lesznek leeső tészta darabok. Ezeket a leeső részeket újra összegyúrjuk, picit pihentetjük és ugyanúgy kiszaggatjuk és kisütjük. 

Grízes-mézes

Elkészítési idő: 6 óra hűtőztetéssel 

Hozzávalók a tésztához :

60 dkg finomliszt 

8 dkg margarin

20 dkg kristálycukor

2 db tojás

8 evőkanál tej

10 dkg méz

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:

8 dl tej

8 evőkanál búzadara

20 dkg vaj 

20 dkg porcukor

35 dkg baracklekvár

A tészta elkészítése:

A tojásokat a kristálycukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a mézet, a tejet, a margarint és gőz fölött 6-8 percig keverjük. A lisztet és a sütőport összekeverjük és hozzászitáljuk, majd összegyúrjuk. Letakarva 20 percet a pulton pihentetjük. 4 egyenlő részre osztjuk és körülbelül 32 x 26 cm lapokat nyújtunk belőle. Sütőpapírral ellátott tepsi hátuljára fektetjük és előmelegített 170 fokos sütőben 5-6 perc alatt készre sütjük.

A krém elkészítése:

Egy lábasba öntjük a tejet és a búzadarát megfőzzük benne pár perc alatt. Hűtés közben többször megkeverjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk és langyosra hűtött megfőtt búzadarával összekeverjük. 

Összeállítása:

Az első lapra rásimítjuk a krém felét. Második lapra lekvár kerül. A harmadik lapra a krém másik fele és erre helyezzük az utolsó lapot. Hűtőbe helyezzük legalább egy éjszakára és másnap porcukorral meghintve, szeletelve kínáljuk. 

Stollwerck szelet

Elkészítési idő: 12 óra hűtőztetéssel 

Hozzávalók a tésztához 16 szelethez:

50 dkg liszt

13 dkg margarin

12 dkg zsír

1 db tojás

1 db tojássárgája

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

15 dkg porcukor

csipet só

1 dl tej 

Hozzávalók a krémhez:

7 dl tej

2 csomag tejszínízű pudingpor

1 db tojássárgája

1 evőkanál liszt 

25 dkg vaj

20 dkg porcukor 

0,5 dl rum vagy rumaroma, továbbá 

15 dkg étcsokoládé

2 evőkanál étolaj 

A tészta elkészítése:

Egy tálban a lisztet és a szódabikarbónát összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a cukrozatlan kakaóport, a porcukrot és az összes többi hozzávalót. Alaposan összegyúrjuk és pihentetjük 20 percet. 

Pihentetés után a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket 32 x 26 cm-re kinyújtjuk sütőpapírral ellátott tepsi hátuljára fektetjük és előmelegített 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

A krém elkészítése:

A tojássárgáját, a lisztet és a pudingporokat beleöntjük a tejbe, jól elkeverjük és lábasba öntve folyamatos kevergetéssel sűrű krémmé főzzük, majd teljesen kihűtjük. A porcukrot a vajjal habosra keverjük, hozzádjuk a rumot és a kihűlt krémet beledolgozzuk, alaposan kikeverjük.

Összeállítása:

Ha a lapok kihűltek, akkor mindegyiket egyenletesen megkenjük a krémmel és egymásra fektetjük. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk az étolajjal és a sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk. Legalább egy éjszakára hűtőbe helyezzük, hogy alaposan bepuhuljon.

Virslis tekercs

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

55 dkg liszt , 3 dl langyos tej , 1 teáskanál cukor, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 0,5 dl olaj, 10-12 db virsli, 1 db tojássárgája, ízlés szerint szezámmag, 10 dkg trappista sajt, 1-1 teáskanál mustár (elhagyható), továbbá 1 felvert tojás a kenéshez 

Elkészítése:

A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk, majd jól kidagasztjuk. A kidagasztott tésztát letakarjuk és duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta 5 mm vastagságúra nyújtjuk és körülbelül 10 x 15 cm-es darabokra vágjuk. A képeken látható módon bevagdossuk, esetleg megszórjuk sajttal, megkenjük mustárral (elhagyható) és betekerjük. Ha elkészültünk mindegyik darabbal, akkor megkenjük felvert tojással, végül megszórjuk szezámmaggal, és még a sütőpapírral ellátott tepsibe helyezve 20 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük.



Túrós-sajtos ropogós kréker

Hajni pöttyös konyhája

Elkészítési idő: 40 perc 

Hozzávalók 35-40 db krékerhez: 

30 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg túró, 15 dkg reszelt trappista sajt, 1 db tojás, 1 teáskanál só 

Elkészítése: 

Egy tálba mérjük az összes hozzávalót, a túró és a vaj vagy margarin lehetőleg hűtő hideg legyen és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Egy nagyon könnyen kezelhető tésztát kapunk, amelyet rögtön az összegyúrás után lisztezett felületen körülbelül 5 mm vastagságúra kinyújtunk és egy derelyevágó segítségével tetszőleges méretű háromszög alakú formákra vágjuk. Két különböző méretű díszítőcsővel lyukat szúrunk ki a tésztából, mintha sajt szeletek lennének. Sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük őket, a sütőt 170 fokra előmelegítjük és 10 perc alatt ropogósra sütjük. Ha langyosra hűlt akkor már kínálhatjuk is. 

Karácsonyi tyúkhúsleves

Elkészítési idő: 4-5 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

1 db részeire bontott konyhakész tyúk, 3 db kisebb sárgarépa, 3 db petrezselyem gyökér, 1 kisebb fej vöröshagyma, só ízlés szerint, 7-8 szem egész feketebors, 3 db kisebb burgonya, körülbelül 5 liter hideg víz, 5-6 szem egész kömény, továbbá 30 dkg csigatészta, 2 evőkanál étolaj a tészta főzőlevébe és hideg víz, 1 teáskanál só 

Elkészítése:

A konyhakészre elkészített tyúkot körülbelül 5 liter hideg vízbe, illetve amennyi jól ellepi feltesszük főni, majd amikor már felforrt és elkezd habzani, akkor a habját leszedegtjük egy szűrő segítségével, hogy szép tiszta levet kapjunk a végén. 

A megtisztított, félbevágott sárgarépákat, az 1 fej vöröshagymát egészben, a fűszereket (az egész feketeborsot, az egész köményt) teatojásba tesszük és ezt is hozzádjuk, majd még ízlés szerint megsózzuk. Innentől már tartalékon, lassú tűzön főzzük tovább, amelyen éppen csak gyöngyödzik a leves, ugyanis nagyon fontos, hogy lassú tűzön főzzük, hogy ne legyen zavaros, a jó tyúkhúsleves titka az, hogy legalább 4-5 órát is hagyjuk lassan főni, úgymond piszegni.

Amikor már úgy látjuk 30-40 perc múlva, hogy megfő, akkor hozzáadjuk a félbevágott burgonyákat is, majd amikor már a burgonya is megfőtt elzárjuk alatta a lángot. Picit hagyjuk állni, majd egy nagyobb szűrő segítségével leszűrjük a levét egy másik lábasba, ilyenkor láthatjuk, hogy milyen gyönyörű aranyszíne lett.

Egy másik lábasban hideg vizet kezdünk forralni az étolajjal és a sóval, ugyanis fontos, hogy a tésztát mindig külön főzzük ki, ne a leves levében. Vigyáznunk kell, hogy a tészta ne főjjön szét. Ha már úgy látjuk, illetve kóstolás után, hogy megfőtt, leöntjük róla a főzőlevet és egy külön tálba tálaljuk a leves mellé, meglocsoljuk leszűrt leves levével, hogy ne álljon össze. 

Megjegyzés: ha esetleg még ki nem tojt tojás van a tyúkban azt is belefőzhetjük a levesbe, de azt a végén tesszük bele úgy 10 percre, nehogy kőkeményre főzzük.

Karácsonyi kókuszos keksz

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 25 db kekszhez:

50 dkg liszt

12 dkg porcukor 

1 teáskanál vanília aroma

2 db egész tojás

1 csipet só

25 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin

1 üveg narancslekvár de természetesen bármilyen ízű lekvár megfelelő

10 dkg étcsokoládé

10 dkg kókuszreszelék 

Elkészítése:

Egy tálba mérjük az összes hozzávalót, k jó alaposan összedolgozzuk és könnyen kezelhető, puha állagú tésztát kapunk.

Folpakkba csomagolva minimum 1 órára a hűtőbe helyezzük. 

Ha letelt az idő kinyújtjuk a tésztát 3 mm vastagra és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és előmelegített 160 fokos sütőben szép világosra sütjük, majd teljesen kikihűtjük. 

Ha kihűltek a korongok ízlés szerinti mennyiségű lekvárral megkenjük, majd ráhelyezünk egy másik korongot. Ha mindegyikkel kész vagyunk akkor a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és a megtöltött kekszeket egyenként belemártjuk a csokoládéba, lecsepegtetjük a felesleget és rögtön utána a kókuszreszelékbe forgatjuk. Egy tálcára helyezzük őket és dermedésig hűtőbe tesszük.

Zsebes karaj

Elkészítési idő: 3 óra 

Hozzávalók 4-6 személyre:

1,5 kg csont nélküli sertéskaraj, 10 dkg szeletelt bacon szalonna, 15 dkg trappista sajt, 15 dkg füstölt kolbász, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 db TV paprika, 1 csomag grill fűszersó, 1,5 dl étolaj 

Elkészítése:

A karajt 0,5-1 cm-ként bevagdaljuk széltében úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az olajat és a grill fűszersót alaposan összekeverjük és mindenhol bekenjük vele a bevagdalt húst, 2 evőkanálnyit félreteszünk a teteje megkenésére. Folpakkba csomagolva hűtőbe helyezzük 2 órára. 

Addig előkészítjük a többi hozzávalót. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a füstölt kolbászt felkarikázzuk, a paprikát és a hagymát felkarikázzuk, a trappista sajtot vastagabb csíkokra vágjuk. Ha letelt az idő elővesszük a húst, eltávolítjuk róla a fóliát és a bevagdalt kis "zsebecskékbe" beletöltjük az elkészített alapanyagokat ízlés szerint. Ha alaposan megtöltöttük a bacon szalonna szeletekkel betakarjuk a tetejét és megkenjük a félretett maradék olajos grill fűszerrel. Egy magasabb falú tepsibe helyezzük a megtöltött húst és előmelegített 160 fokos sütőben alufóliával letakarva 1,5 órát sütjük. 1,5 óra elteltével levesszük róla a fóliát és 170 fokra állított hőfokon további 30 perc alatt pirosra sütjük. Ha megsült kivesszük és langyosra hűtjük, majd ferdén szeletelve, a saját szaftjával meglocsolva, burgonyapürével tálaljuk.

Csokoládés mignon

Elkészítési idő: 4 óra hűtőztetéssel 

Hozzávalók 10 db mignonhoz:

5 db egész tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, 0,5 csomag sütőpor 

Hozzávalók a krémhez:

1 csomag étcsokoládés pudingpor, 3 dl tej, 12 dkg porcukor, 15 dkg vaj 

Hozzávalók a mázhoz:

25 dkg porcukor, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál citromlé, továbbá 5 dkg fehércsokoládé a díszítéshez 

Elkészítése:

Előkészítjük a tepsinket a sütéshez, azaz egy körülbelül 35 x 40 cm-es méretű gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük vékonyan vajjal és megszórjuk liszttel.

Egy keverőtálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a kristálycukrot és habverő segítségével 5-6 perc alatt habosra felverjük. Ha ezzel kész vagyunk beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáöntjük az olajat és óvatosan összekeverjük egy spatula segítségével, majd beleöntjük az előre elkészített tepsibe és szépen eloszlatjuk. Előmelegített 170 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült eltávolítjuk róla a sütőpapírt és teljesen kihűtjük. A kihűlt piskótánkat három egyenlő részre vágjuk és félretesszük. Elkészítjük a krémet. 

Egy kisebb lábosban a 2dl tejet melegíteni kezdjük, a maradék tejjel jól elkeverjük a pudingport, amikor már felforrt a tej hozzáöntjük a kikevert pudingport és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra felverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot és alaposan kikeverjük. 

Ha kihűlt a krém kétfelé osztjuk és megkenjük a piskótákat, majd hűtőbe helyezzük 2 órára. 

Ha letelt az idő, akkor elkészítjül a mázat. A porcukrot, a vizet és a citromlevet egy nagyon tiszta, zsírmentes lábasba tesszük és kis lángon állandóan kevergetve felforraljuk és 5 percig főzzük. Ha már jó sűrű, fényes és nehezen folyós, akkor fokozatosan hozzáadagoljuk a kakaóport, összefőzzük és elzárjuk. 5 percig óvatosan kevergetjük, hogy hűljön és sűrűsödjön. Elővesszük a hűtőből a süteményt és körülbelül 5 x 5 cm-es méretűre felkockázzuk és rácsra helyezzük őket. Egy lapos késsel egész gyorsan bevonjuk a mázzal a kockákat. Fontos, hogy minden oldalukat befedje a massza. Ha mindegyikkel elkészültünk, akkor dermedésig hűtőbe helyezzük, az körülbelül 1 óra. Gyönyörű sima egyenletesnek kell lennie. Ha letelt az idő és szépen megdermedt, akkor a fehércsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, habzsákba töltjük és tovább díszítjük vele a mignonokat tetszés szerint. Újra hűtőbe tesszük megdermedni, majd 10 perc múlva már kínálhatjuk is. 

Karácsonyi havas tobozok

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók a tésztához 20-25 db tobozhoz:

50 dkg darált háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg vaj, 1 evőkanál rum, 2 dl tej 

Hozzávalók a toboz leveleihez:

20 dkg csokoládés, kagyló alakú gabonapehely, porcukor a szóráshoz 

Elkészítése:

Egy tálban a darált kekszet összekeverjük a porcukorral, a kakaóporral és az olvasztott vajjal. A tejet összekeverjük a rummal és fokozatosan adagolva annyit adjunk a kekszes keverékhez, hogy formálható, puha tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd nedves kézzel tetszőleges méretű, kúp formájú testeket formázunk belőle. Ha elkészültünk a formákkal, akkor elkezdjük alulról felfelé haladva, körbe-körbe beleszurkálni, beleilleszteni a kagyló alakú gabonapelyheket. 

Ha elkészültünk a tobozokkal, tegyük be őket a hűtőbe egy picit megszilárdulni, majd ízlés szerint hintsük meg porcukorral és már kínálhatjuk is. 

Mini ropogós kifli

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 16 db mini kiflihez:

50 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz 2,5 dkg friss élesztő 0,5 dl olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál kristálycukor, ízlés szerint szezámmag 

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe belemorzsoljuk, rászórjuk a kristálycukrot és félretesszük 10 percre, hogy az élesztő felfusson.

Egy kelesztőtálba a lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olívaolajat és a vizet, majd jól összedolgozzuk. Letakarva kelesztjük 30 percet. Ha megkelt 2 részre osztjuk, minden részt egyforma gombóccá formázunk, majd letakarva még 15 percet pihentetjük. Pihenés után mindkét gombócot 1 cm vastagságú kör alakúra nyújtjuk és egy éles kés vagy pizzavágó segítségével a kör alakot először felezzük, majd negyedeljük, végül 8 db egyforma kis háromszögre vágjuk. A háromszögeket a rövid oldaluktól a hegyes vége felé haladva feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön, így pihentetjük még 30 percet letakarva.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütő aljába egy másik tepsiben vagy egy edényben vizet öntünk, hogy párás légterű sütőben süljenek. A kifliket kenjük le vízzel, megszórjuk szezámmaggal és a forró sütőbe tolva 25 perc alatt süssük szép pirosra. 

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...