Túrós batyu

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 15-20 db batyuhoz:

50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 db tojássárgája, 1 db egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, csipet só, 5 dkg sertészsír 5 dkg margarin, továbbá 5 dkg olvasztott margarin a tetejére, porcukor a szóráshoz 

Hozzávalók a töltelékhez és elkészítése:

25 dkg tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 db egész tojás, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint mazsola (én kihagytam) Az összes hozzávalót egy keverőtálban jól összekeverjük és félretesszük.

Elkészítése:

Az élesztőt a 2 dl langyos tejben felfuttatjuk 10 perc alatt. Egy kelesztőtálban a lisztben elkeverjük, a cukrot, a csipet sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejben felfuttatott élesztőt, a zsírt, a margarint és egy közepesen lágy, jól dolgozható tésztát dagasztunk.

Ha kész vagyunk 1 órán át letakarva kelesztjük. Előkészítünk egy enyhén kilisztezett felületet és körülbelül 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk ki, majd egyforma 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát. Minden négyzet közepébe 1 evőkanálnyi túrótölteléket helyezünk és mind a 4 sarkát középen összefogjuk, óvatosan összecsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütéskor. Sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük őket egymás mellé tisztes távolságot hagyva közöttük, mert még pihentetjük sütés előtt 20 percet, így még kelni fognak. Pihentetés után a tetejüket megkenjük olvasztott margarinnal és előmelegített 160 fokos sütőben, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Langyosra hűtjük és enyhén porcukorral meghintve kínáljuk.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...