Ropogós, puha kiflik

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 8 db kilihez:

50 dkg finomliszt, 1,5 dl víz, 1,5 dl langyos tej, 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál burgonyapehely (elhagyható) 3 dkg élesztő

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk 10 perc alatt. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, majd ha az élesztő felfutott, az összes többi hozzávalóval hozzáadjuk. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen 40 percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tészta 8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük. Újra letakarjuk és 20 percet pihentetjük. Egyesével háromszög alakú formákra nyújtjuk, minél vékonyabbra és a tészta szélesebbik részénél kezdve feltekerjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy tisztes távolságot hagyunk közöttük, mert még a tepsiben kelni fognak. Letakarjuk és duplájára kelesztjük őket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütő aljába egy edénybe vagy egy másik tepsibe vizet teszünk, hiszen gőzben fogjuk sütni. Ha megkeltek akkor lespricceljük a tetejüket vízzel és betoljuk a sütőbe. Amikor már színt kaptak kivesszük a gőzös edényt és így sütjük tovább, amíg gyönyörű aranybarnára nem sülnek. Megszórhatjuk magvakkal, ha valaki úgy szereti. Langyosra hűtjük és kínáljuk.

Omlós margaréta linzerek

Hozzávalók 25 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg kemény margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve és reszelt héja,...