Szamócás panna cotta 🍓🍓🍓

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 4 személyre a tejszínes réteghez:

2 dl tej, 4 dl folyékony habtejszín alap, 2 dkg étkezési porzselatin, 1 teáskanál vanília aroma, 5 dkg kristálycukor, csipet só 

Hozzávalók az epres réteghez:

70 dkg friss vagy fagyasztott szamóca, 1 dl víz, 1 evőkanál kristálycukor, 2 dkg étkezési porzselatin 

Elkészítése:

Egy lábasba a tejet, a folyékony tejszínt, a kristálycukrot, a sót és a vanília aromát felmelegítjük, de nem forraljuk fel. A zselatint 5 evőkanál hideg vízben felduzzasztjuk, majd mikrohullámú sütőben felmelegítjük, hozzáöntjük a tejszínes alaphoz és simára keverjük.

4 tetszőleges közepes méretű üveg poharat özgerincformába vagy ahhoz hasonló tepsibe megdöntve belehelyezünk és ízlés szerinti mennyiséget öntünk bele. Óvatosan fagyasztóba helyezzük teljes dermedésig. 

Amíg megdermed, addig elkészítjük a szamócás réteget. Ha friss szamócát használunk akkor megtisztítjuk, ha fagyasztottat, akkor azzal semmi dolgunk. Egy lábasba tesszük és felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot és puhára főzzük, majd botmixer segítségével pürésítjük. Egy szűrő segítségével átpasszírozzuk. A zselatint 5 evőkanál vízben felduzzasztjuk, mikrohullámú sütőben felmelegítjük és belekeverjük a szamócás alapba és langyosra hűtjük. 

Ha megdermedt a tejszínes réteg, akkor ráöntünk egy réteg szamócás masszát, majd ezt is szintén hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed. Ezt a rétegezést addig folytatjuk amíg a hozzávalók el nem fogynak.

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...