Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók a tésztához 20 db-hoz:
30 dkg liszt,
16 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
2 db tojássárgája,
1 evőkanál citromlé,
1 teáskanál 10%-os ecet
1 teáskanál sütőpor,
A töltelék hozzávalói:
5 db tojásfehérje,
150 ml víz,
42 dkg porcukor,
1 teáskanál vanília aroma
Hozzávalók a mázhoz:
4 tábla ét- vagy tejcsokoládé, illetve lehet vegyesen,
7 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Egy tálba mérjük a hozzávalókat, amiből omlós tésztát készítünk majd 40 percre, ha szükséges, mert lágyabb a tészta, akkor hűtőbe helyezzük. Ha letelt az idő lisztezett felületen kinyújtjuk 6 mm vastagságúra és tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval korongokat szaggatunk belőle. 160 fokos előmelegített sütőben világos színűre sütjük, majd kihűtjük.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a tölteléket, méghozzá a tojásfehérjékből gőz fölött jó kemény habot verünk, közben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor már felforrt (körülbelül 108°C-os) fokozatosan hozzáöntjük a cukorszirupot, hozzáadjuk a citromlevet és az ecetet, addig verjük habverővel, amíg szobahőmérsékletű (körülbelül 24-26°C-ra le nem hűl) nagyon kemény habot nem kapunk, ez eltarthat 15-20 percig is. Ha elkészült a töltelék habzsákba töltjük és tetszőleges díszítőcső segítségével a kihűlt tészta korongokra habot formázunk. Szinte rögtön hűtőbe helyezzük legalább 30 percre. A csokoládékat gőz fölött az olajjal felolvasztjuk (ne legyen forró) és egyenként belemártjuk habbal lefelé, majd visszaforditjuk a süteményeket, rácsra helyezzük őket, hogy a felesleges csokoládé le csepegjen róluk, majd dermedésig hűtőbe helyezzük. Ha megdermedt kínáljuk.
