Méteres kalács (sütemény)

Elkészítési idő: 12 óra 

Hozzávalók a fehér tésztához:

3 db M-es tojás, 14,5 dkg kristálycukor, 3 evőkanál hideg víz, 14,5 dkg finomliszt, 3 evőkanál olaj 0,5 csomag sütőpor 

Hozzávalók a barna tésztához:

3 db M-es tojás, 14,5 dkg kristálycukor, 3 evőkanál hideg víz, 14,5 dkg finomliszt, 3 evőkanál olaj 0,5 csomag sütőpor, 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor .... továbbá 20 dkg tejcsokoládé

A tészták elkészítése: 

Egy 11 x 33 x 7 cm-es őzgerincformát kizsírozunk, kilisztezünk és félretesszük. 

A tojásokat felütjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vizet. Habverő segítségével kihabosítjuk 5 perc alatt, majd beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, belekanalazzuk az olajat és ezt már óvatos mozdulatokkal keverjük össze. Ha ezzel kész vagyunk beleöntjük az őzgerincformába és 170 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, majd teljesen kihűtjük.

A másik tésztánkkal is ugyanígy járunk el, csak ahhoz beleszitáljuk a kakaóport is. Így kaptunk egy rúd fehér, illetve egy rúd barna tésztát. 

A krém hozzávalói:

6 dl tej, 2 csomag puncs ízű pudingpor, 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor. 

A krém elkészítése:

Egy lábasban 4 dl tejet felforralunk, a maradék 2 dl hideg tejben csomómentesre elkeverjük a pudingporokat, hozzáöntjük és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat vagy margarint a porcukorral kihabosítjuk és a két hozzávalót egynemű krémmé dolgozzuk. 

Összeállítása: 

A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük, majd az elkészített krémmel egyesével megkenjük úgy, hogy egyszer fehér tésztát, egyszer a barna tésztát kenjük meg és felváltva egy tálcára szorosan egymáshoz ragasztjuk, amíg el nem fogy a krém és a tészta. Ha elkészültünk, akkor egy lábasban vizet forralunk és gőz fölött felolvasztjuk a tejcsokoládét, amit az elkészített sütemény tetejére csurgatunk. Dermedésig de inkább egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Másnap kivesszük és ferdén szeleteljük, hiszen így lesz igazán mutatós.

Omlós margaréta linzerek

Hozzávalók 25 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg kemény margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve és reszelt héja,...