Méteres kalács (sütemény)

Elkészítési idő: 12 óra 

Hozzávalók a fehér tésztához:

3 db M-es tojás, 14,5 dkg kristálycukor, 3 evőkanál hideg víz, 14,5 dkg finomliszt, 3 evőkanál olaj 0,5 csomag sütőpor 

Hozzávalók a barna tésztához:

3 db M-es tojás, 14,5 dkg kristálycukor, 3 evőkanál hideg víz, 14,5 dkg finomliszt, 3 evőkanál olaj 0,5 csomag sütőpor, 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor .... továbbá 20 dkg tejcsokoládé

A tészták elkészítése: 

Egy 11 x 33 x 7 cm-es őzgerincformát kizsírozunk, kilisztezünk és félretesszük. 

A tojásokat felütjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vizet. Habverő segítségével kihabosítjuk 5 perc alatt, majd beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, belekanalazzuk az olajat és ezt már óvatos mozdulatokkal keverjük össze. Ha ezzel kész vagyunk beleöntjük az őzgerincformába és 170 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, majd teljesen kihűtjük.

A másik tésztánkkal is ugyanígy járunk el, csak ahhoz beleszitáljuk a kakaóport is. Így kaptunk egy rúd fehér, illetve egy rúd barna tésztát. 

A krém hozzávalói:

6 dl tej, 2 csomag puncs ízű pudingpor, 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor. 

A krém elkészítése:

Egy lábasban 4 dl tejet felforralunk, a maradék 2 dl hideg tejben csomómentesre elkeverjük a pudingporokat, hozzáöntjük és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat vagy margarint a porcukorral kihabosítjuk és a két hozzávalót egynemű krémmé dolgozzuk. 

Összeállítása: 

A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük, majd az elkészített krémmel egyesével megkenjük úgy, hogy egyszer fehér tésztát, egyszer a barna tésztát kenjük meg és felváltva egy tálcára szorosan egymáshoz ragasztjuk, amíg el nem fogy a krém és a tészta. Ha elkészültünk, akkor egy lábasban vizet forralunk és gőz fölött felolvasztjuk a tejcsokoládét, amit az elkészített sütemény tetejére csurgatunk. Dermedésig de inkább egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Másnap kivesszük és ferdén szeleteljük, hiszen így lesz igazán mutatós.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...