Képviselőfánkok főzött csokoládé krémmel

Az égetett tészta a konyhaművészet egyik legnehezebben elkészíthető tésztája. Nagyban elkülönül az ismert tésztaféléktől, mint például a kevert, a gyúrt, a kelt és az omlós tésztáktól. Nem könnyű elkészíteni még egy haladó, gyakran sütögető háziasszonynak is feladja a leckét de mi segítünk, minden apró részletben, hogy akár elsőre is sikerüljön meglepni vele a Családot.

Ami elsőre a legfontosabb, hogy minden egyes alapanyagot ki kell mérni pontosan, hiszen ennél a tésztánál az egyensúly a leglényegesebb. A hozzávalókból ugyanannyi mennyiségű alapanyagot mérünk ki. Tehát például, ha a liszt 10 dkg, akkor akkor a víznek, a zsiradéknak és a tojásnak is 10 dkg-nak kell lennie. Az ízesítő szerekből, azaz a cukorból és a sóból is ugyanannyit kell hozzáadni.

A tojás hozzáadásánál az is nagyon fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, így amikor a langyos tésztához keverjük nem lesz túl nagy a hőmérséklet különbség és továbbá nagyon fontos, hogy egyesével adagoljuk hozzá. A zsiradék, amit használunk az lehet állati eredetű zsír, lehet vaj, margarin és lehet olaj is, lényeg hogy ugyanannyi kerüljön bele mint a többi hozzávalóból.

A cukor és a só pedig egyenlő arányban azért kell a tésztába, hogy szép aranybarna színt kapjon a sütés során.

Ha ezzel a recepttel készítjük el az első égetett tésztánkat, hatalmas lesz a siker, íme a hozzávalók 20-25 darab képviselőfánkhoz.

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók 6-8 személyre:

2 dl étolaj, 2 dl hideg víz, 20 dkg finomliszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 6 egész tojás 

Elkészítése:

A vizet, az olajat, a sót és a cukrot egy lábasba adagoljuk és felforraljuk, ha már forrásban van, hozzáadjuk a lisztet és addig kevergetjük, amíg a kapott tészta elválik az edény falától, ha picit megpirul az nem okoz problémát. Ha készen vagyunk, akkor egy másik, lehetőleg hideg edénybe helyezzük át a tésztát és langyosra hűtjük, majd a tojásokat egyenként belekeverjük a masszába, majd egynemű tésztává dolgozzuk. Habzsákba töltjük a tésztát, tetszőleges mintájú díszítőcsövet helyezünk a zsák végére és egyforma méretű halmokat nyomkodunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 25 percig így sütjük, ami nagyon fontos, hogy a sütési időben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor össze fog esni a tészta!!! 25 perc sütés után, csökkentjük a hőfokot 160 fokra és így sütjük még 20 percet. 45-50 perc után, úgy ellenőrizzük, hogy megsült-e, hogy egy kanállal megkocogtatjuk a tésztát, ha kopogó hangja van, akkor elkészült.

A töltés előtt mindig meg kell várni, hogy teljesen kihűljön a tészta. A jól sikerült égetett tészta belül levegős, üreges lesz, így könnyen megtölthetjük különböző ízű krémekkel. A fánkok tetejét óvatosan levágjuk, mindegyik fánkba krémet nyomunk, majd felvert tejszínhabbal díszítjük. Ráhelyezzük a töltelék tetejére a tészta kalapokat, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Hozzávalók a csokoládé krémhez 20-25 darab képviselőfánkhoz:

4 egész tojás, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 15 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál mascarpone, 20 dkg vaj

A csokoládé krém elkészítése:

A tojásokat, a cukrozatlan kakaóport és a kristálycukrot egy fém keverőtálba tesszük és még így hidegen csomómentesre keverjük. 

Előveszünk egy olyan lábast, amire jól passzol a keverőtálunk, 3 dl vízzel felöntjük és melegíteni kezdjük. 

Ha már forró a víz, rátesszük a lábosra a fém keverőtálat és kis lángon folyamatosan kevergetjük. Nagyon fontos a folyamatos kevergetés, mert a tojás meg fog sülni, és édes rántotta lesz belőle. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd a csokoládét beletördeljük és még 1-2 percig tovább kevergetjük, amíg el nem olvad a csokoládé. Teljesen kihűtjük, majd még hogy minél krémesebb legyen hozzáadjuk a mascarponét is. 

A szobahőmérsékletű vajat felhabosítjuk és kanalanként belekeverjük a csokis főzött krémbe, majd jó alaposan összedolgozzuk.

A kész krémet tetszőleges végű díszítőcsővel ellátott habzsákba tesszük és már tölthetjük is a fánkokat.

Omlós margaréta linzerek

Hozzávalók 25 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg kemény margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve és reszelt héja,...