Kürtőskalács házilag sütőben

Az ínycsiklandó finomság sokféle ízben készíthető, amely lehet kókuszos, vaníliáscukros sima kristálycukros vagy fahéjas. Mivel speciális eszközre tekerve készül, sokan elképzelni sem tudják, hogy otthon is készítsenek kürtőskalácsot. A recept egyszerű, megéri nekiállni, ráadásul sokkal olcsóbban kijön a házi változat.

Mire tekerjük a tésztát?

A legnagyobb problémának tűnik, a megoldás azonban egyszerű. Hasznosítsuk újra az üres sörösdobozt, alufóliával bevonva tökéletes lesz erre a célra.

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 10 db kürtőskalácshoz:

60 dkg finomliszt, 1 csipet só, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 3 dkg élesztő, 2 db tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin 

Kis mennyiségű vaj vagy margarin a kenéshez, ízlés kristálycukor a forgatáshoz, 1-2 teáskanál fahéj

Elkészítése:

A lisztet, a sót és a 3 evőkanál kristálycukrot egy tálba szórjuk. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az 1 teáskanál kristálycukrot és az élesztőt, majd lefedjük és 8-12 perc alatt felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, tojásokkal és az olvasztott vajjal együtt es dagasztunk belőle egy rugalmas tésztát.

Az alaposan kidagasztott tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára kel.

A megkelt tésztát kiborítjuk lisztezett felületre és kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra.

A tésztát hosszában csíkokra vágjuk (2-3 cm széles)

A cukrot és a fahéjat összekeverjük.

Az üres sörösdobozokat teljesen becsomagoljuk alufóliával, majd a fóliát megkenjük vajjal, margarinnal vagy akár olajjal. Fogunk egy tésztacsíkot és szorosan, egymást fedve rátekerjük a vajjal megkent alufóliás dobozra. A tésztát is megkenjük olvasztott vajjal, majd beleforgatjuk a cukros fahéjba.

A kürtőskalácsot helyezzük a 180 fokra előmelegített sütőbe fektetve 20-25 percre, amíg szép aranybarnára sül.

Megjegyzés: ha állítva helyezzük a tepsire, akkor a tészta hajlamos sülés közben lecsúszni a az alufóliáról.

Omlós margaréta linzerek

Hozzávalók 25 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg kemény margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve és reszelt héja,...