Mire tekerjük a tésztát?
A legnagyobb problémának tűnik, a megoldás azonban egyszerű. Hasznosítsuk újra az üres sörösdobozt, alufóliával bevonva tökéletes lesz erre a célra.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 10 db kürtőskalácshoz:
60 dkg finomliszt
1 csipet só
3 dl tej
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
2 db tojás
3 evőkanál kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
egy kis mennyiségű vaj vagy margarin a kenéshez, ízlés szerint kristálycukor a forgatáshoz, 1-2 teáskanál fahéj
Elkészítése:
A lisztet, a sót és a 3 evőkanál kristálycukrot egy tálba szórjuk. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az 1 teáskanál kristálycukrot és az élesztőt, majd lefedjük és 8-12 perc alatt felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, tojásokkal és az olvasztott vajjal együtt es dagasztunk belőle egy rugalmas tésztát.
Az alaposan kidagasztott tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára kel.
A megkelt tésztát kiborítjuk lisztezett felületre és kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra.
A tésztát hosszában csíkokra vágjuk (2-3 cm széles)
A cukrot és a fahéjat összekeverjük.
Az üres sörösdobozokat teljesen becsomagoljuk alufóliával, majd a fóliát megkenjük vajjal, margarinnal vagy akár olajjal. Fogunk egy tésztacsíkot és szorosan, egymást fedve rátekerjük a vajjal megkent alufóliás dobozra. A tésztát is megkenjük olvasztott vajjal, majd beleforgatjuk a cukros fahéjba.
A kürtőskalácsot helyezzük a 180 fokra előmelegített sütőbe fektetve 20-25 percre, amíg szép aranybarnára sül.
Megjegyzés: ha állítva helyezzük a tepsire, akkor a tészta hajlamos sülés közben lecsúszni az alufóliáról.