Elkészítési idő: 4 óra hűtőztetéssel
Hozzávalók 10 db mignonhoz:
5 db egész tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, 0,5 csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
1 csomag étcsokoládés pudingpor, 3 dl tej, 12 dkg porcukor, 15 dkg vaj
Hozzávalók a mázhoz:
25 dkg porcukor, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál citromlé, továbbá 5 dkg fehércsokoládé a díszítéshez
Elkészítése:
Előkészítjük a tepsinket a sütéshez, azaz egy körülbelül 35 x 40 cm-es méretű gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük vékonyan vajjal és megszórjuk liszttel.
Egy keverőtálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a kristálycukrot és habverő segítségével 5-6 perc alatt habosra felverjük. Ha ezzel kész vagyunk beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáöntjük az olajat és óvatosan összekeverjük egy spatula segítségével, majd beleöntjük az előre elkészített tepsibe és szépen eloszlatjuk. Előmelegített 170 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült eltávolítjuk róla a sütőpapírt és teljesen kihűtjük. A kihűlt piskótánkat három egyenlő részre vágjuk és félretesszük. Elkészítjük a krémet.
Egy kisebb lábosban a 2dl tejet melegíteni kezdjük, a maradék tejjel jól elkeverjük a pudingport, amikor már felforrt a tej hozzáöntjük a kikevert pudingport és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra felverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot és alaposan kikeverjük.
Ha kihűlt a krém kétfelé osztjuk és megkenjük a piskótákat, majd hűtőbe helyezzük 2 órára.
Ha letelt az idő, akkor elkészítjül a mázat. A porcukrot, a vizet és a citromlevet egy nagyon tiszta, zsírmentes lábasba tesszük és kis lángon állandóan kevergetve felforraljuk és 5 percig főzzük. Ha már jó sűrű, fényes és nehezen folyós, akkor fokozatosan hozzáadagoljuk a kakaóport, összefőzzük és elzárjuk. 5 percig óvatosan kevergetjük, hogy hűljön és sűrűsödjön. Elővesszük a hűtőből a süteményt és körülbelül 5 x 5 cm-es méretűre felkockázzuk és rácsra helyezzük őket. Egy lapos késsel egész gyorsan bevonjuk a mázzal a kockákat. Fontos, hogy minden oldalukat befedje a massza. Ha mindegyikkel elkészültünk, akkor dermedésig hűtőbe helyezzük, az körülbelül 1 óra. Gyönyörű sima egyenletesnek kell lennie. Ha letelt az idő és szépen megdermedt, akkor a fehércsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, habzsákba töltjük és tovább díszítjük vele a mignonokat tetszés szerint. Újra hűtőbe tesszük megdermedni, majd 10 perc múlva már kínálhatjuk is.