Tejszínes csíkos kalács


Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók 30 x 12 x 7 cm-es sütőformához:

60 dkg liszt, 3 evőkanál burgonyapehely (elhagyható) 3 evőkanál cukor, 2,8 dkg élesztő, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 2,5 dl 30 %-os habtejszín, 2-2,5 dl tej (lisztfüggő), 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, a tetejét lekenni plusz még 1 egész tojás

Elkészítése:

Egy dagasztó tálba mérjük az összes hozzávalót kivéve a kakaóport, az élesztőt felfuttatjuk a tejben 10 perc alatt, majd ezt is hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztához 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport gyúrunk hozzá, 1 evőkanál tejjel. A másik tésztához 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport gyúrunk, 2 evőkanál tejjel, tehát ez sötétebb színű lesz, a harmadik tésztát nem színezzük, simán így hagyjuk. Mindhárom tésztát 30 percet kelesztjük.

Amikor megkeltek, enyhén lisztezett felületre borítjuk és egyesével egyforma méretűre nyújtjuk őket, majd egymásra helyezzük és együtt is nyújtunk még rajta egy kicsit, hogy jól összetapadjanak, lazán feltekerjük, körülbelül a sütőforma méretre igazítjuk. Konyhapulton még 40 percet kelesztjük. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük, ha megkelt a tészta felvert tojással lekenjük a tetejét és alsó felső sütési módban 30-35 perc alatt készre sütjük, ha nagyon barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.

Rácson hagyjuk kihűlni és csak akkor szabad szeletelni, ha teljesen kihűlt.

Omlós margaréta linzerek

Hozzávalók 25 db linzerhez: 30 dkg liszt, 20 dkg kemény margarin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve és reszelt héja,...