![]() |
Hozzávalók 12 db tarte-hoz:
20 dkg BL 55-ös liszt
8 dkg mandulaliszt
12 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor
1 db egész tojás
1 csipet só
Továbbá szükségünk lesz tarte formákra, ami lehet kerek, ovális, illetve négyzet alakú.
A tészta elkészítése:
Egy keverőtálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a vajat vagy a margarint, elmorzsoljuk benne és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Egynemű tésztává gyúrjuk és hűtőbe helyezzük 30 percre. Ha letelt az idő kivesszük a hűtőből, kétfelé vesszük és körülbelül 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk őket, tálcára tesszük. Egy frissen tartó fóliával letakarva 1 órára újra hűtőbe helyezzük. Ha ez az idő is letelt, az egyik lapot kivesszük és a tarte formákkal kiszaggatjuk a tésztát. A kiszaggatott korongokat vagy bármilyen más alakú formákat a tésztával fagyasztóba helyezzük.
Ha ezzel kész vagyunk, elővesszük a másik adag tésztát és a tarte forma magasságával megegyező méretű csíkokat vágunk, amit szintén fagyasztóba helyezünk 1 órára. Az idő letelte után kivesszük a tésztákat és körbe illesztjük a formák oldalára. .....és újra fagyasztó 30 perc.
A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, a tarte-kat tepsibe tesszük, fogpiszkálóval megszurkáljuk és 16-18 perc alatt félkészre sütjük. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
2 db tojássárgája
12 dkg porcukor
0,5 citrom leve
40 dkg sárgabarack lekvár
A töltelék elkészítése:
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük és habzsákba töltjük.
A lekvárt összeturmixoljuk és szintén habzsákba töltjük.
16-18 perc után kivesszük a félkészre sült tésztákat és megtöltjük a túrós töltelékkel. Visszatesszük őket betöltve és még így sütjük 20 percig 150°C-on. Ez idő alatt elkészítjük a tojáshabot.
Hozzávalók a tojásfehérje habhoz:
2 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
0,5 citrom leve
A tojáshab elkészítése:
A tojások fehérjét 2-3 percig egy habverő segítségével kihabosítjuk, majd mikor már habosabb állagú lesz, 3 részletben hozzáadjuk a porcukot és a legvégén a citrom levét és 6-8 perc alatt kemény habbá felverjük. Ha elkészült tetszőleges mintájú díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és ha letelt a sütési idő, kivesszük a sütőből és kidíszítjük a tarte tetejét, majd így habbal díszítve 120°C-on 10-15 percig sütjük tovább.
15 perc múlva végreeee majdnem elkészültünk, még annyi van hátra, hogy a közepére sárgabaracklekvárt halmozunk, majd teljesen kihűtjük és kínáljuk.
Tipp: ha van szakácsfáklyánk akkor kicsit megperkáljuk a tojáshabot, hogy még szebb és kívánatosabb legyen a sütink.

