Rákóczi túrós tarte

Rákóczitúrós tarte a klasszikus magyar Rákóczi-túrós modern, elegáns változata 😊Omlós, mandulalisztes tésztán lágy túrókrém terül el, a tetején fényes, citromos habcsók és illatos baracklekvár díszeleg ❤️
A hagyományos sütemény ízeit, a túró frissességét, a lekvár gyümölcsösségét és a hab édességét egy kifinomult, kerek formájú desszertben egyesíti, amely egyszerre nosztalgikus és újszerű ❤️😊

Elkészítési idő: 3-3,5 óra, pihentetés egy éjszakára a hűtőben 

Hozzávalók 12 db tarte-hoz:

20 dkg BL 55-ös liszt 

8 dkg mandulaliszt 

12 dkg vaj vagy margarin 

6 dkg porcukor 

1 db egész tojás 

1 csipet só

Továbbá szükségünk lesz tarte formákra, ami lehet kerek, ovális, illetve négyzet alakú.

A tészta elkészítése:

Egy keverőtálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a vajat vagy a margarint, elmorzsoljuk benne és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Egynemű tésztává gyúrjuk és hűtőbe helyezzük 30 percre. Ha letelt az idő kivesszük a hűtőből, kétfelé vesszük és körülbelül 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk őket, tálcára tesszük. Egy frissen tartó fóliával letakarva 1 órára újra hűtőbe helyezzük. Ha ez az idő is letelt, az egyik lapot kivesszük és a tarte formákkal kiszaggatjuk a tésztát. A kiszaggatott korongokat vagy bármilyen más alakú formákat a tésztával fagyasztóba helyezzük. 

Ha ezzel kész vagyunk, elővesszük a másik adag tésztát és a tarte forma magasságával megegyező méretű csíkokat vágunk, amit szintén fagyasztóba helyezünk 1 órára. Az idő letelte után kivesszük a tésztákat és körbe illesztjük a formák oldalára. .....és újra fagyasztó 30 perc. 

A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, a tarte-kat tepsibe tesszük, fogpiszkálóval megszurkáljuk és 16-18 perc alatt félkészre sütjük. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. 

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg tehéntúró 

2 db tojássárgája

12 dkg porcukor 

0,5 citrom leve 

40 dkg sárgabarack lekvár 

A töltelék elkészítése:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük és habzsákba töltjük.

A lekvárt összeturmixoljuk és szintén habzsákba töltjük.

16-18 perc után kivesszük a félkészre sült tésztákat és megtöltjük a túrós töltelékkel. Visszatesszük őket betöltve és még így sütjük 20 percig 150°C-on. Ez idő alatt elkészítjük a tojáshabot.

Hozzávalók a tojásfehérje habhoz:

2 db tojásfehérje

15 dkg porcukor 

0,5 citrom leve 

A tojáshab elkészítése:

A tojások fehérjét 2-3 percig egy habverő segítségével kihabosítjuk, majd mikor már habosabb állagú lesz, 3 részletben hozzáadjuk a porcukot és a legvégén a citrom levét és 6-8 perc alatt kemény habbá felverjük. Ha elkészült tetszőleges mintájú díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és ha letelt a sütési idő, kivesszük a sütőből és kidíszítjük a tarte tetejét, majd így habbal díszítve 120°C-on 10-15 percig sütjük tovább. 

15 perc múlva végreeee majdnem elkészültünk, még annyi van hátra, hogy a közepére sárgabaracklekvárt halmozunk, majd teljesen kihűtjük és kínáljuk.

Tipp: ha van szakácsfáklyánk akkor kicsit megperkáljuk a tojáshabot, hogy még szebb és kívánatosabb legyen a sütink. 

Rákóczi túrós tarte

Rákóczitúrós tarte a klasszikus magyar Rákóczi-túrós modern, elegáns változata 😊Omlós, mandulalisztes tésztán lágy túrókrém terül el, a tet...