Házi cipó

Elkészítési idő: 2,5-3 óra 

Hozzávalók 1 kg-s cipóhoz:

50 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1 csapott mokkáskanál kristálycukor, 1,5 csapott teáskanál só, 0,5 dl étolaj, 2 dkg friss élesztő, továbbá ízlés szerint szezámmag a tetejére de elhagyható 

Elkészítése: 

A tejet és a vizet összeöntjük, langyosra melegítjük, majd beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. 

A lisztet beleszitáljuk egy kelesztőtálba, hozzáadjuk az olajat, a sót és a felfutott élesztős keveréket. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedjük és a duplájára kelesztjük. 

Ha megkelt enyhén lisztezett felületre borítjuk és az ujjbegyünkkel szétnyomkodjuk, majd sziromhajtással meghajtogatjuk. 30 percet lefedve pihentetjük. Újból kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre és cipót formázunk belőle. Sütőpapírral ellátott tepsi közepére helyezzük, lefedjük és megkelesztjük. A sütő aljába egy edénybe vagy egy másik tepsibe vizet teszünk, előmelegítjük 200 fokra, így gőzt képezünk benne. Ha megkelt a cipó vízzel lespricceljük, megszórjuk szezámmaggal (elhagyható), tetszés szerint bevagdossuk és a sütőbe helyezzük, körülbelül 25-30 percig így sütjük. 30 perc után kivesszük a vízzel felöntött edényt vagy tepsit és további 15-20 percet még sütjük. Langyosra vagy teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk. 

A szirom hajtás a következőképpen történik. A tészta egyik szélét megfogjuk elkezdjük felfelé húzni, majd áthajtjuk a vele szemben lévő oldalra, közben forgatjuk a cipót és 4-5 ilyen hajtással körbeérünk a tésztán. A hajtás mindig alulra kerüljön, így a teteje feszes és szép sima lesz.

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...