Elkészítési idő: 2 óra
A tepertős pogácsa a magyar konyha egyik klasszikus, sós süteménye. Lényege, hogy az omlós tésztába finomra darált tepertő kerül, ami gazdag, pikáns ízt és különleges állagot ad neki. A tésztát általában hajtogatjuk, így réteges, foszlós lesz.
Hozzávalók 2 tepsi pogácsához:
50 dkg finomliszt
15 dkg darált tepertő
2.5 dkg élesztő
0,5 evőkanál kristálycukor
2,5-3 dl tej
1 teáskanál só
2 db tojássárgája
5 dkg margarin
0,5 teáskanál só
0,5 csapott mokkáskanál bors
1 db tojás a kenéshez
1,5 evőkanál tej a kenéshez
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.Alaposan kidagasztjuk, meleg, helyen körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk körülbelül másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb, lekenjük felvert tojással.
Körülbelül 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
