Zsebes zsemle

A zsebes zsemle igazi jolly joker reggelinek 😊 ... suliba vagy melóba pont ideális.

Praktikus, mert belül üreges, így könnyen megtölthető mindenféle finomsággal. Nem kell külön szendvicset rakni, csak bepakolod, amit szeretsz.

Variálható, mert mehet bele sajt, szalámi, sonka, paradicsom, paprika, hagyma, uborka, saláta, vagy akár tojáskrém .... és még sorolhatnám 😁

Kényelmes, mert nem potyog ki belőle a töltelék, így suliban vagy útközben is kulturáltan lehet enni.

Pont elég ahhoz, hogy délig kibírja az ember, nem túl nehéz, de nem is csak „egy falat” étel ❤️

Olyan, mintha a szendvics és a pita találkozna, csak épp puha, zsemlés ízt kölcsönöz ❤️😁

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 6 db zsemléhez:

45 dkg liszt, 

1,5 dl langyos víz, 

1 dl tej, 

1 teáskanál kristálycukor, 

2 teáskanál só, 

2 dkg élesztő, 

0,5 dl olívaolaj a tésztába, 

0,3 dl étolaj a kenéshez, továbbá,

1 db felvert tojás a kenéshez és ízlés szerint szezámmag vagy lenmag 

Elkészítése:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd alaposan összegyúrjuk, így egy lágyabb tésztát kell kapunk.

Letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Ha megkelt 6 egyenlő részre osztjuk és 6 kis gombócot formázunk belőle. Letakarva 20 percet pihentetjük. Pihentetés után lisztezett felületen körülbelül 20-22 cm-es átmérőjű kör alakokat nyújtunk belőle, majd lekenjük étolajjal és félbe hajtjuk.

A félbe hajtott lapot is megkenjük étolajjal és ismét félbe hajtjuk így is.

A meghajtott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és még letakarva 30 percet pihentetjük. A pihentetés után tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a tetejük nagyon pirulna tehetünk rá alufóliát, így nem ég meg. 

Ízlés szerint megtölthetjük szalámival, sonkával, sajttal, hagymával, paradicsommal, paprikával, uborkával, salátával és már kínálhatjuk is. 

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...