Rákóczi túrós baracklekvárral

Elkészítési idő: 1,5 óra 

A sütőforma mérete 35 x 11 x 2,5 cm

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 0,5 csomag sütőpor, 8 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 1 dl tejföl, csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

35 dkg túró, 8 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojásfehérje (ami a tészta hozzávalóiból kimaradt)

A tojásfehérje hab hozzávalói és elkészítése: 

3 db tojásfehérje (ami a töltelék hozzávalóiból kimaradt),15 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, továbbá 2 evőkanálnyi baracklekvár ízlés szerinti mennyiségben 

Elkészítése:

Egy tálba tesszük a tészta összes hozzávalóját és egy könnyen dolgozható tésztát készítünk belőle. Hűtőbe helyezzük 30 percre fóliába csomagolva. Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra. A pihentetett tésztát elővesszük, kinyújtjuk kb 5-6 mm vastagságúra, a sütőformába igazítjuk, megszurkáljuk alaposan, hogy ne púposodjon fel és 8-10 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, a következőképpen, a túrót egy szűrő segítségével átpaszírozzuk, átnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliáscukrot és a 3 db tojássárgáját. Amikor már elég krémes a túrós massza, a 2 db tojásfehérjéből (ami megmaradt a tészta készítésnél) kemény habot verünk és azt is hozzádolgozzuk, de azt már óvatos kézi keveréssel. 

Az előre kissé elősütött tésztát kivesszük a sütőből, majd rákenjük a túrós tölteléket és így együtt 20 percet sütjük tovább.

Amíg sül elkészítjük a 3 db tojásfehérjéből a habot, amihez 3 adagban hozzáadjuk a porcukrot. Amikor már elég kemény a habot kapunk, akkor egy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, kivesszük a tepsit és a habból rácsot és virágokat készítünk a tetejére. 

Újra sütőbe helyezzük vissza, hogy a hab is csodálatos színt kapjon, körülbelül 15 percre, de már csak 135 fokra. Amikor megsült kivesszük a sütőből és ha valakinek esetleg úgy tetszik és van rá lehetősége, szakácsfáklyával még rásegíthet, hogy a habos rács szép égetett színű legyen, az bátran használhatja, így még ropogósabbá is válik a hab. 

A baracklekvárt leturmixoljuk és szintén habzsák segítségével kidíszítjük a habrácsok közét. Jól kihűtjük, négyzet alakú szeletekben tálaljuk és hűtőben tároljuk.

Tipp: ha szeretjük a kicsit savanykásabb túrós ízvilágot, nyugodtan tehetünk a töltelékbe 1 citrom reszelt héját és pár csepp citromlevet, így még pikánsabb ízt érünk el. 


Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...