![]() |
Elkészítési idő: 2,5-3 óra
Hozzávalók 1 kg-s cipóhoz:
50 dkg BL 80-as liszt,
3 dl víz,
1 mokkáskanál kristálycukor,
1,5 csapott teáskanál só,
3 evőkanál olívaolaj,
2 dkg friss élesztő,
továbbá mintázat készítése
Elkészítése:
A vizet langyosra melegítjük, majd beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 10 alatt.
A lisztet beleszitáljuk (a szitálás fontos) egy kelesztőtálba, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedjük és a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt enyhén lisztezett felületre borítjuk és az ujjbegyünkkel szétnyomkodjuk, majd sziromhajtással meghajtogatjuk. 30 percet lefedve pihentetjük. Újból kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre és cipót formázunk belőle.
A kenyér formázása a következőképpen alakul:
Vágjunk le 4 darab körülbelül 60–70 cm hosszú konyhai zsineget. Enyhén beolajozzuk a zsinegeket, hogy ne ragadjanak a tésztába. Helyezzük őket kereszt alakban egy sütőpapírral bélelt tepsire (mint egy csillag). Tegyük közepére a megkelt tészta cipót.Keresztben kössük át a zsinórokat úgy, hogy 8 „szeletet” képezzen a tésztán (mint egy tök bordái), de ne túl szorosan, mert a kenyér még kelni fog. Megszitáljuk liszttel és tetszőleges mintázatot készítünk bele egy penge vagy szike segítségével és hagyjuk újra megkelni körülbelül 35-40 percig. Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük, körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Teljesen kihűtjük és szeletelve kínáljuk.
