Mikulás-váró torta

Elkészítési idő: 4 óra 

Hozzávalók 18 cm átmérőjű piskótához:

4 db M-es méretű tojás

15 dkg kristálycukor

4 evőkanál víz

20 dkg liszt

1 púpozott teáskanál sütőpor

2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vizet. Robotgép segítségével fehéredésig felverjük, körülbelül 5 percig. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, belekanalazzuk az étolajat és óvatosan spatula segítségével elkeverjük. A tortaformát kissé kiolajozzuk és meglisztezzük, majd beleöntjük.

Előmelegített 155 fokos sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrízhetjük, hogy teljesen átsült-e. 

Ha megsült 5-10 perc múlva szépen és óvatosan eltávolítjuk a tortaformát, majd teljesen kihűtjük. 

Hozzávalók a krémhez:

7 dl tej

2 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor

15 dkg kristálycukor

23 dkg vaj, továbbá 

3 dl habtejszín

A krém elkészítése:

4 dl tejet, a kristálycukorral forralni kezdjük. A maradék tejben elkeverjük a pudingporokat és ha felforrt a tej hozzáöntjük az alaposan elkevert pudingokat, majd sűrűre főzzük és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajat és krémmé keverjük. A tejszínhab alapot kemény habbá felverjük, majd óvatos mozdulatokkal összekeverjük.

Hozzávalók a burkolókrémhez:

2 tojásfehérje

15 dekagramm porcukor

25 dkg Rama margarin

Elkészítése:

A tojásfehérjét a porcukorral gőz felett keményre verjük, ami legalább 5-6 perc. Hasonlít a művelet a habcsók készítéséhez, de annyira masszívra nem verjük fel. Ezután addig verjük tovább, míg ki nem hűl. Ha kihűlt, hozzá adagoljuk a margarint (vagy természetesen ízlés szerint vajat), és egy gyönyörű, habos, fehér krémmé verjük. Ez kerül a fondant alá.

Hozzávalók a fondanthoz:

50 dkg átszitált porcukor 

1 evőkanál zselatin por 

2 evőkanál méz 

1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír 

6 evőkanál víz 

....és még pluszban 20 dkg átszitált porcukor, ha ragadna a massza

Elkészítése: 

A zselatint a vízben felduzzasztjuk. A porcukrot átszitáljuk, majd a mézet, a vajat, és felduzzasztott zselatint mikrohullámú sütőben felmelegítjük és belekeverjük a porcukorba. Elején még ragadni fog de türelem ahogy dolgozzuk úgy fog szilárdulni. Ha mégsem kellően szilárdul, akkor még nyugodtan adhatunk hozzá porcukrot. Ha elkészült bármilyen ételfestékkel színezzük (én fractal gélt használok)

A torta összeállítása:

A piskótát 3 fele vágjuk, majd megkenjük krémmel a lapokat. Ha megvan a burkolókrém akkor körbe kenjük vele a tortát mindenhol és hűtőbe helyezzük legalább 2 órára.

A fondantot kinyújtjuk majd a tortára helyezzük és elsimogatjuk rajta. A maradék fondantot összegyúrjuk és újra felhasználjuk tetszés szerinti minták elkészítésére.

Mikulás-váró torta

Elkészítési idő: 4 óra  Hozzávalók 18 cm átmérőjű piskótához: 4 db M-es méretű tojás 15 dkg kristálycukor 4 evőkanál víz 20 dkg liszt 1 púpo...