Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók 18 cm átmérőjű piskótához:
4 db M-es méretű tojás
15 dkg kristálycukor
4 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vizet. Robotgép segítségével fehéredésig felverjük, körülbelül 5 percig. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, belekanalazzuk az étolajat és óvatosan spatula segítségével elkeverjük. A tortaformát kissé kiolajozzuk és meglisztezzük, majd beleöntjük.
Előmelegített 155 fokos sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrízhetjük, hogy teljesen átsült-e.
Ha megsült 5-10 perc múlva szépen és óvatosan eltávolítjuk a tortaformát, majd teljesen kihűtjük.
Hozzávalók a krémhez:
7 dl tej
2 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor
15 dkg kristálycukor
23 dkg vaj, továbbá
3 dl habtejszín
A krém elkészítése:
4 dl tejet, a kristálycukorral forralni kezdjük. A maradék tejben elkeverjük a pudingporokat és ha felforrt a tej hozzáöntjük az alaposan elkevert pudingokat, majd sűrűre főzzük és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajat és krémmé keverjük. A tejszínhab alapot kemény habbá felverjük, majd óvatos mozdulatokkal összekeverjük.
Hozzávalók a burkolókrémhez:
2 tojásfehérje
15 dekagramm porcukor
25 dkg Rama margarin
Elkészítése:
A tojásfehérjét a porcukorral gőz felett keményre verjük, ami legalább 5-6 perc. Hasonlít a művelet a habcsók készítéséhez, de annyira masszívra nem verjük fel. Ezután addig verjük tovább, míg ki nem hűl. Ha kihűlt, hozzá adagoljuk a margarint (vagy természetesen ízlés szerint vajat), és egy gyönyörű, habos, fehér krémmé verjük. Ez kerül a fondant alá.
Hozzávalók a fondanthoz:
50 dkg átszitált porcukor
1 evőkanál zselatin por
2 evőkanál méz
1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
6 evőkanál víz
....és még pluszban 20 dkg átszitált porcukor, ha ragadna a massza
Elkészítése:
A zselatint a vízben felduzzasztjuk. A porcukrot átszitáljuk, majd a mézet, a vajat, és felduzzasztott zselatint mikrohullámú sütőben felmelegítjük és belekeverjük a porcukorba. Elején még ragadni fog de türelem ahogy dolgozzuk úgy fog szilárdulni. Ha mégsem kellően szilárdul, akkor még nyugodtan adhatunk hozzá porcukrot. Ha elkészült bármilyen ételfestékkel színezzük (én fractal gélt használok)
A torta összeállítása:
A piskótát 3 fele vágjuk, majd megkenjük krémmel a lapokat. Ha megvan a burkolókrém akkor körbe kenjük vele a tortát mindenhol és hűtőbe helyezzük legalább 2 órára.
A fondantot kinyújtjuk majd a tortára helyezzük és elsimogatjuk rajta. A maradék fondantot összegyúrjuk és újra felhasználjuk tetszés szerinti minták elkészítésére.
