Jack Daniel's whiskey torta

Elkészítési idő: 4 óra 

Hozzávalók a zselatin kockákhoz:

5 dl víz, 1 citrom kicsavart leve, 15 dkg kristálycukor, 4 dkg étkezési porzselatin, 2,5 dl víz

Elkészítése:

Az 5 dl vízből, a citrom levéből és a cukorból limonádét készítünk, egy lábasba öntjük és feltesszük kis lángon forrni. Ha forrni kezd elzárjuk és hűtünk rajta. Amíg langyosra hűl, addig a 2,5 dl vízbe beleszórjuk a zselatinport és megduzzasztjuk. Ha már nem forró a limonádé, akkor hozzáadjuk a felduzzasztott zselatint és addig keverjük, amíg el nem olvad benne. Egy négyzet vagy egy téglalap alakú edénybe öntjük és legalább 2 órára hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed. Ha kellően megdermedt, akkor tetszőleges kockákra daraboljuk.

Hozzávalók a fondanthoz 1 db 22 cm-es torta burkolásához:

50 dkg átszitált porcukor egy edénybe kimérve, 30-40 dkg porcukor átszitálva egy másik edénybe kimérve, 1 evőkanál étkezési zselatin por, 6 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál hideg vaj, 2 evőkanál folyékony méz

Elkészítése:

A tálban lévő 50 dkg porcukor közepébe mélyedést készítünk. A 6 evőkanál vizet egy pohárba mérjük, majd beleszórjuk a zselatint és megduzzasztjuk. A vajat és a mézet egy mikrohullámú sütőben olvasztási programon vagy gőz fölött felolvasztjuk, de nem forraljuk fel és a megduzzadt zselatint is beleöntjük, majd addig kevergetjük, amíg egyneművé nem válik a 3 féle hozzávaló (a vaj, a méz és a zselatin) Beleöntjük a tálban lévő elkészített porcukor közepébe és keverni kezdjük egy fakanál segítségével. Mivel egyre nehezebb a keverés, így majd, amikor már nehéznek érezzük a kezünkkel keverjük tovább. Valószínűleg még folyékony a massza, ezért a másik tálban lévő porcukorból szitálunk hozzá annyit amennyitől nem lesz éppen ragacsos gyúráskor. Sokat sem szabad hozzátenni, mert akkor kemény, dolgozhatatlan fondant kapunk. Ha elkészültünk és szép sima, nem csomós egynemű masszát kapunk, akkor frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe helyezzük felhasználásig.

Tipp: ha mégis kemény masszát kapunk a végén, akkor lassan adagolva olvasztott vajjal dolgozzuk lágyabbra, ha esetleg lágyabbat, ragacsosabbat kapunk, akkor porcukorral keményítjük.

Hozzávalók 1 db 20 cm-es piskótához, de mivel 2 piskótát sütünk, ezért 2 x számoljuk a mennyiséget:

(2x) 4 db egész tojás, (2x) 20 dkg kristálycukor, (2x) 25 dkg liszt, (2x) 0,5 csomag sütőpor, (2x) 0,5 dl étolaj, (2x) 4 evőkanál hideg víz.

Elkészítése:

A tojásokat egy keverőtálba ütjük, majd hozzáadjuk a 4 evőkanál vizet, a kristálycukrot és habverő segítségével 5-6 perc alatt fehéredésig felverjük. Ha szép masszát kaptunk, akkor hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, beleöntjük az olajat és óvatosan csomómentesre keverjük, de vigyázva, hogy ne törjük össze. A 20 cm-es tortaformát kibéleljük sütőpapírral, beleötjük a tésztát és előmelegített 160 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Amint fentebb írtam ezt megismételjük mégegyszer. Ha megsültek a piskóták akkor kihűtjük és mindkettőt félbe vágjuk, így kapunk 4 db kerek piskótát.

Hozzávalók a krémhez:

6 dkg Gála vaníliás főzés nélküli pudingpor, 1,5 dl hideg zsíros tej, 3 dkg porcukor, 3 dl habtejszín alap, 25 dkg mascarpone krém, 0,5 dl whiskey

Elkészítése:

A tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a pudinport és 1 perc alatt robotgép segítségével felverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a habtejszínt folyékony állapotban és tovább verjük körülbelül 3 perci, majd végül hozzáadjuk a mascarponét és a whiskeyt és addig dolgozzuk, amíg stabil krémet nem kapunk.

Hozzávalók a krémhez a fondant alá közvetlenül:

20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, amit jó kenhető krémmé dolgozunk.

Összeállítása:

A kihűlt piskóta lapokat megkenjük és körbekenjük a Gála pudingos krémmel. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Ha letelt az idő a krémre kenjük szépen egyenletesen körbe a vajas burkoló krémet és újra hűtőbe helyezzük legalább 2 órára.

Elővesszük az elkészített fondantunkat, majd 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy fakéreg fondant mintázó segítségével mintákat nyomkodunk bele. Ha a minták elkészültek, akkor egy pizzavágó segítéségével körülbelül 12-14 cm-es méretű darabokat vágunk ki, amelyek felkerülnek a torta oldalára. A maradék, illetve leeső fondant darabokat összegyúrjuk és két egyforma hosszúságú csíkot vágunk belőle, méghozzá olyan méretűt, amely egyezik a torta kerületével.

Ha letelt az idő elővesszük a tortát, a mintázott fondant darabokat felhelyezzük a torta oldalára, nem baj, ha kicsit hosszabb, egy konyhai olló segítségével szépen levágjuk és megcsinosítjuk. A fondant festéshez szükség lesz 5-6 csepp gél állagú barna, illetve fekete színű ételfestékre és egy 0,5 dl vodkára, amelyet külön-külön egy-egy pohárba összekeverünk, ezzel fogjuk festeni a fondantot.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a festés, szépen körbefestjük a tortánkat barna festékkel majd, ha ezzel kész vagyunk, körbe rátesszük a csíkokat is és azt is befestjük feketére.

Hagyjuk megszáradni, az körülbelül 30 perc. Ha ezzel is megvagyunk, akkor rátesszük a tetejére a kis üveges whiskey-ket, majd a felkockázott zselatin darabokat. Végül úgy díszítjük még, ahogyan tetszik.

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...