Sajtos roló házilag

Kezdeném azzal, hogy boltból vásárolt leveles tésztából is nyugodtan elkészíthető ez a csoda finomság, de házi leveles tésztából a legfinomabb.

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

65 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál tejföl, 3 evőkanál 10%-os ecet, 2,5 dl langyos víz, 2 evőkanál fehér sertészsír, 1 db tojás a kenéshez

Hozzávalók a kenéshez:

15 dkg liszt, 25 dkg vaj

Hozzávalók a sajtkrémhez:

7 dl tej, 7 evőkanál liszt, 20 dkg reszelt trappista sajt, 2 db tömlős natúr krémsajt (ha valaki szereti, akkor az egyik krémsajtot cserélheti füstölt ízűre), 15 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint só, bors továbbá 20-25 dkg reszelt trappista sajt a végeire 

Elkészítése:

Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd ha felolvadt hozzászitáljuk a lisztet, 1 percet főzzük (nem kell megijedni hiszen szinte gombóc lesz belőle), majd hozzáöntjük a tejet és folyamatos kevergetéssel csomómentesre főzzük. Ha szépen kidolgoztuk a kevergetéssel hozzáadjuk a sajtokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és még 5-6 percig főzzük, amíg egynemű nem lesz a krémünk, majd teljesen kihűtjük.

A tészta elkészítése:

Egy tálban az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük, Kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra, 30x40 cm nagyságúra, majd rákenjük a vajas liszt 1/3-át és hajtogatjuk. A hajtogatást úgy végezzük, hogy először alulról középre, majd felülről lefelé, aztán balról jobbra és jobbról balra, fóliába csomagoljuk és 30 percre félre tesszük. Ezt a hajtogatást és kenést még 2x ismételjük meg, tehát összesen 3x hajtogatunk 30 perc pihentetésekkel. Amikor az utolsó hajtogatás után letelt az idő kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra és 2 cm-es csíkokra vágjuk, amiket a lekent roló formákra tekerünk úgy, hogy a tészták szélei érintkezzenek. Ha elkészültünk minden darabbal, akkor sütőpapíros tepsire helyezzük pihenni még 15 percre. Addig a sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd lekenjük őket felvert tojással, és mehetnek is a sütőbe, amíg szép pirosra nem sülnek. A tepsiből kivéve pár percig várunk, mert forrón nem nagyon lehet lehúzni a tésztákat a formáról.

Összeállítása:

Ha kihűlt a sajtkrém habzsákba töltjük és a kihűlt tészta egyik végébe nyomjuk úgy, hogy a másik végéig jusson töltelék. Ha megtöltöttük, akkor mindkét végét reszelt trappista sajtba mártjuk és tálcára helyezzük. Legalább 2 órát várunk, hogy a krémtől a tészta megpuhuljon és már kínálhatjuk is.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...