Elkészítési idő: 12 óra
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
60 dkg natúr krémsajt, 25 dkg mascarpone, 15 dkg porcukor (ízlés szerint), 5 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1db citrom leve, 2 csomag vaníliáscukor, 3 csapott evőkanál liszt, csipet só, 43 dkg győri édes zabfalatok omlós keksz én ezt használtam) 16 dkg vaj vagy margarin
A tetejére hozzávalók ízlés szerint:
sótlan mogyoró, ízlés szerint gyümölcs, karamell
Elkészítése:
Nagyon fontos, hogy a krémsajt és a tojás szobahőmérsékletű legyen, egyébként darabos lesz a massza állaga. Alacsony fokozaton elkeverjük a krémsajtot, a mascarponéval, majd hozzáadunk mindent a tojások kivételével és alaposan kikeverjük. A tojásokat egyenként hozzákeverjük és törekedjünk arra, hogy csomómentes masszát kapjunk.
A keksz alaphoz a 43 dkg darált kekszet a 16 dkg olvasztott vajjal összedolgozzuk, majd egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az alját és az oldalát is és a vajas kekszet belenyomkodjuk egy pohár vagy egy kanál segítségével. Ráöntjük a sajtkrémes masszát és a tortaformát alufóliával körbetekerjük alaposan alul és oldalt is, mert vízfürdőben sütjük és ugye nem szeretnénk, hogy elázzon a keksz. Egy magasabb tepsibe helyezzük a tortaformát, és körülbelül a fele magasságig felöntjük forró vízzel és 160 fokos, előmelegített sütőben 70-80 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Legjobb egy éjszakára hűtőbe helyezni, mert jó hidegen a legjobb szeletelni, úgy kínáljuk, hiszen úgy a legfinomabb. A díszítés tetszőleges, friss gyümölcs, gyümölcszselé, olvasztott csokoládé vagy karamellszósz.
Karamellszósz hozzávalók:
25 dkg cukor, 1,5 dl habtejszín, 8 dkg vaj, 8 dkg méz, 1 csipet só
Karamellszósz elkészítése:
Tegyük egy edénybe a cukrot és a mézet hozzákeverjük és alacsony hőfokon melegítjük addig, amíg a cukor teljesen felolvad, ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni de figyeljük, nehogy túl sötét legyen!)
Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben, újra melegítve ismét folyós lesz.