Hozzávalók 90 dkg-os kenyérhez:
60 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
0,5 dl étolaj
3 dkg élesztő
1,5 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
Hozzávalók a tetejére:
4 evőkanál szezámmag
2 evőkanál szemes mák
0,5 dl víz a spricceléshez
Elkészítése:
A vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót.
A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, az olajat összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle és 1 órát letakarva kelesztjük. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk és lecsípünk belőle 15-18 dkg tészta darabot és félretesszük. A kenyeret megformázzuk tetszőleges alakúra és sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, letakarjuk. A lecsípett darabot 2 mm vastagságúra nyújtjuk és pite rácsozóval mintát készítünk belőle. A kenyeret lespricceljük vízzel és megszórjuk szezámmaggal. A mintás tészta darabot is lespricceljük vízzel és belemártjuk a mákba. Óvatosan ráhelyezzük a kenyérre, megigazgatjuk és 40 percig szobahőmérsékleten megkelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, mégegyszer lespricceljük vízzel és betoljuk a sütőbe. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük és kihűtve szeleteljük.