Magvas zsúrkenyér


Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók 90 dkg-os kenyérhez:

60 dkg liszt 

2,5 dl langyos víz 

0,5 dl étolaj

3 dkg élesztő 

1,5 teáskanál só

1 teáskanál kristálycukor

Hozzávalók a tetejére:

4 evőkanál szezámmag

2 evőkanál szemes mák

0,5 dl víz a spricceléshez

Elkészítése:

A vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót.

A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, az olajat összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle és 1 órát letakarva kelesztjük. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk és lecsípünk belőle 15-18 dkg tészta darabot és félretesszük. A kenyeret megformázzuk tetszőleges alakúra és sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, letakarjuk. A lecsípett darabot 2 mm vastagságúra nyújtjuk és pite rácsozóval mintát készítünk belőle. A kenyeret lespricceljük vízzel és megszórjuk szezámmaggal. A mintás tészta darabot is lespricceljük vízzel és belemártjuk a mákba. Óvatosan ráhelyezzük a kenyérre, megigazgatjuk és 40 percig szobahőmérsékleten megkelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, mégegyszer lespricceljük vízzel és betoljuk a sütőbe. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük és kihűtve szeleteljük.

Vaníliás csigák

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához : 60 dkg liszt  2,5 dkg élesztő  1 mokkáskanál só  3 evőkanál kristálycukor  10 dkg margarin ...