Vaníliás csigák

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt 
2,5 dkg élesztő 
1 mokkáskanál só 
3 evőkanál kristálycukor 
10 dkg margarin 
2 db tojás 
2,5 tej 

Hozzávalók a töltelékhez:

7 dl tej 
2 csomag vaníliás pudingpor 
1 csomag vaníliás cukor 
4 evőkanál kristálycukor 

Hozzávalók a tetejére kenéshez:

1 db felvert tojás 
1 teáskanál vanília aroma 
1 vaníliás cukor, továbbá porcukor a szóráshoz 

A töltelék elkészítése:

A pudingporokat 2 dl tejben csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk a cukrokkal, beleöntjük az elkevert pudingporokat és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A tészta elkészítése:

A meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a felfutott élesztőt és egy könnyen kezelhető tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. 

Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, 3 mm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük egyenletesen a töltelékkel. A széleit pizzavágó segítségével szép egyformára vágjuk és feltekerjük. Egy éles kés vagy damil segítségével felszeleteljük. Sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük őket úgy, hogy tisztes távolságot hagyunk közöttük, mert még kelni fognak. Letakarva 25-30 percig még kelesztjük. A tojást felütjük egy kis edénybe,  hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vanília aromát és egyenletesen megkenjük a tekercseket. Előmelegített 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...