Elkészítési idő: 2,5 óra
Sárgaborsó főzelék hozzávalók:
50dkg sárgaborsó (hántolt, feles) só, őrölt fehérbors, 0,5dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál édes-nemes őrölt paprika, 5 dkg liszt
Elkészítése:
A sárgaborsót átválogatjuk, és hideg vízbe áztatjuk körülbelül 2 órára. Ezután annyi tiszta vízben feltesszük főzni, amennyi körülbelül 2 ujjnyira ellepi. Amikor felforr, akkor a habját szűrőkanállal leszedjük, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Miközben puhára főzzük, a rántást is elkészítjük. Ehhez felhevítjük az olajat, beledinszteljük a nagyon apróra zúzott fokhagymát. Ezután meghintjük a pirospaprikával és a liszttel, illatosra pirítjuk, aztán felengedjük körülbelül 1,5 dl vízzel.
Jól elkeverjük, majd a rántást folyamatos keverés közben a forrásban lévő főzelékhez adjuk. Újraforraljuk, és néhány perc alatt összefőzzük. Ha szükséges, ízesítjük még sóval, borssal.
Hozzávalók a sertéspörkölthöz:
80 dkg sertés lapocka, 1 fej vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 db TV paprika, 1 db paradicsom, só ízlés szerint, 2 evőkanál sertészsír
Elkészítése:
A húst kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és megdinszteljük a zsírban, rászórjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük és hozzáadjuk a húst. Kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. A paradicsomot és paprikát kétfelé vágjuk és beletesszük és megsózzuk Hagyjuk főni, ha szükséges önthetünk hozzá vizet. Körülbelül 1,5-2 órát főzzük, illetve amíg a hús meg nem puhul. Ha megfőtt a pörkölt, akkor a sárgaborsó főzeléket tányérba szedjük, ízlés szerinti mennyiségben teszünk pörköltet a tetejére és kínáljuk.