Elkészítési idő: 2,5 óra, 4 személy.
Hozzávalók a főzelékhez:
60 dkg főző burgonya, 3 db babérlevél, 1,2 liter tej, 4 evőkanál liszt, 6 evőkanál tejföl, só ízlés szerint, ízlés szerint ecet (körülbelül 2 evőkanál) és ízlés szerint kristálycukor (körülbelül 3 evőkanál)
Elkészítése:
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, majd karikákra vágjuk, egy lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd hozzáadjuk a babérleveleket és elkezdjük főzni. Amíg fő addig a lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tejfölt, felöntjük a tejjel, majd csomómentes habarást készítünk. Ha már puhára főtt a burgonya, hozzáöntjük a habarást és folyamatos kevergetéssel besűrűsítjük. Ha elkészült levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk az ízlés szerinti ecetet, a kristálycukrot és alaposan elkeverjük. Tálalhatjuk sertés pörkölttel, fasírttal vagy tükörtojással.
Hozzávalók a sertéspörkölthöz:
80 dkg sertés lapocka vagy combhús, 1 fej vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 db TV paprika, 1 db paradicsom, só ízlés szerint, 2 evőkanál sertészsír
Elkészítése:
A húst kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és megdinszteljük a zsírban, rászórjuk a pirospaprikát, jól elkeverjük és hozzáadjuk a húst. Kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. A paradicsomot és paprikát kétfelé vágjuk és beletesszük és megsózzuk Hagyjuk főni, ha szükséges önthetünk hozzá vizet. Körülbelül 1,5-2 órát főzzük, illetve amíg a hús meg nem puhul. Ha megfőtt a pörkölt, akkor a buronya főzeléket tányérra szedjük, ízlés szerinti mennyiségben teszünk pörköltet a tetejére és tálaljuk.