Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 18 dkg margarin, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília aroma, 12 dkg liszt, 12 dkg cukrozatlan kakaópor, csipet só
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot vagy vanília aromát és alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, akkor 2 egyforma részre osztjuk. Az egyik tésztához hozzádolgozunk még 12 dkg lisztet. A másik tésztához 12 dkg cukrozatlan kakaóport és fóliába csomagolva hűtőbe helyezzük 1 órára.
Amíg hűtőben van a tészta, elkészítjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
20 dkg sótlan vaj, 15 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2,5 dl tej, 2 evőkanál mogyorókrém, 5 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál rumaroma
Elkészítése:
A tojássárgákat, a lisztet csomómentesre elkeverjük a tejben és közepes lángon sűrűre főzzük folyamatos kevergetéssel, nehogy darabos legyen a tojások miatt, majd teljesen kihűtjük. A csokoládét gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a kihűlt tojásos krémet, a cukrozatlan kakaóport, a rumaromát és a mogyorókrémet, majd egynemű krémmé dolgozzuk. Hűtőbe helyezzük legalább 30 percre.
Ha letelt az idő elővesszük a tésztákat és 5-6 mm vastagságúra kinyújtjuk. Tetszés szerint kerekre, fodrosra, négyzet alakúra, háromszög alakúra, mintásra (rácsozóval) kiszaggatjuk, illetve díszítjük. A tészta jól formázható, mintatartó. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket kiszaggatás után, majd 160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világosra sütjük.
A krémet habzsákba töltjük és ízlés szerinti mennyiségben rányomjuk a világos korongra, majd összeillesztjük a barna, kakaós korongal. Ha mindegyikkel elkészültünk tálcára helyezzük és fóliával letakarva 1 órán át hűtőben puhitjuk, majd kínáljuk.