A rántott hús, legyen az sertés karajból, csirkemellből vagy akár sertés combból a magyarok ízvilágában egyszerűen kihagyhatatlan étellé vált. Valószínűleg örök kedvenc marad, akár az idősebb, akár a fiatalabb korosztály körében is. Nagy sikert arat egy születésnapi buliban, ballagáson vagy akár keresztelőn, bármelyik ünnepről is legyen szó.
Manapság hétvégi ebédként is szívesen elkészítjük, sőt már a hétköznapi menüben is szerepet kap, főleg a hagyományos módon elkészített változata. Ez a klasszikus változat a szokásos liszt, tojás és zsemlemorzsa triója, ami igazi hólyagos, ropogós eredményt hoz.
Elkészítési idő: 1,5 óra
A rántott karaj hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertéskaraj, 5 db egész tojás, 15 dkg liszt, 25 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint só, továbbá 0,5 liter olaj a sütéshez
A rántott karaj elkészítése:
A karajszeleteket kiklopfoljuk és ízlés szerint sózzuk, pár percig állni hagyjuk. Addig 3 külön-külön tányérba előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat.
Először a lisztet, utána a tojásokat felütjük és felverjük (sózhatjuk még), majd végül a zsemlemorzsát szórjuk a tányérra.
A karajszeleteket először a lisztbe, utána a tojásba és végül a morzsába forgatjuk. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk és a húsok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Igazán ropogós és ízletes húsokat kaptunk, amelyeket ízlés szerinti körettel találunk, mint például egy fantasztikus gombás ragu.
Hozzávalók 4 személyre a baconos gombás mártáshoz:
18 dkg kockákra vágott bacon szalonna, 20 dkg csiperke gomba, 2,5 dl főzőtejszín, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál kakukkfű, só, bors ízlés szerint, 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
Egy serpenyőben a szalonnát zsírjára pirítjuk, de nem ropogósra. A szalonna darabokat kiszedjük a serpenyőből és a visszamaradt zsiradékon megpároljuk, majd megpirítjuk a felszeletelt gombákat a fűszerekkel. Ha ezzel kész vagyunk, akkor felöntjük tejszínnel, visszatesszük a bacon kockákat, megszórjuk liszttel és 3-4 percig főzzük. Ha elkészült langyosra hűtjük és a rántott karajszeletek mellé tálaljuk.