Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók a piskótához egy 20 cm átmérőjű tortához:
4 db tojás, 22 dkg liszt, 4 evőkanál hideg víz, 18 dkg kristálycukor, 0,5 csomag sütőpor, 3 dkg cukrozatlan kakaópor, 0,5 dl étolaj
Elkészítése:
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a vizet, a kristálycukrot és habverő segítségével kihabosítjuk. A lisztet a sütőporral, a kakaóporral összekeverjük és beleszitáljuk a masszába, hozzáöntjük az olajat és óvatosan de alaposan spatula segítségével elkeverjük.
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük vékonyan vajjal és megszórjuk liszttel.
Beleöntjük a tésztát és előmelegített 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrízhetjük, hogy megsült-e. Ha megsült kivesszük a tortaformából és teljesen kihűtjük.
Amíg hűl elkészítjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 3 dl habtejszín alap, 2 evőkanál rum vagy rumaroma, 25 dkg mascarpone, 2 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A habtejszínt folyékony állapotban felforrósítjuk de nem forraljuk fel, ezt megtehetjük mikrohullámú sütőben vagy egy kis edényben. A csokoládékat összetörjük egy tálba és ha már forró a habtejszín alap, akkor ráöntjük és megvárjuk, amíg elolvasztja a csokoládét. Kézi habverő segítségével jó alaposan elkeverjük, hogy egynemű állaga legyen. Letakarjuk és legalább 2-3 órára hűtőbe helyezzük, hogy alaposan kihűljön és dermedjen. Ha letelt az idő kivesszük a hűtőből és habverő segítségével kihabosítjuk. Ha már elég masszív állapota lesz, hozzáadjuk a porcukrot és a mascarponét. Így még együtt kemény krémmé dolgozzuk.
Ha kihűlt a piskóta 3 egyenlő lapra vágjuk. A krémet 4 egyforma részre osztjuk és megkenjük vele a lapokat és a torta oldalát is.A 4. részt félretesszük a torta díszítésére. Hűtőbe helyezzük legalább egy 30 percre.
Hozzávalók a tetejére és elkészítése:
10 dkg étcsokoládé, 10 dkg fehércsokoládé, 5 evőkanál étolaj. A csokoládékat vízgőz fölött megolvasztjuk az olajjal.
Ha letelt az idő kivesszük a tortát a hűtőből és rácsra helyezzük ami alá egy tálcát helyezünk. A megolvasztott csokoládékat egyenletesen eloszlatva ráöntjük a tortára, hogy mindenhol befedje, a felesleget lecsepegtetjük róla és ráccsal együtt hűtőbe tesszük. A lecsepegett csokoládét összeszedjük és tetszőleges csokoládé díszeket készítünk belőle.
Ha megdermedt a csokoládé a torta tetején és oldalán, akkor a maradék krémből és a csokoládéból készült díszekkel tetszésünknek megfelelően díszítjük, csak a kreativitásunk szabhat határt.