Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók egy 31x16x10 cm-es formához:
27 dkg liszt, 16 dkg vaj, 4 db tojás, 1 db tojássárgája, 1 db tojás fehérje, 15 dkg porcukor, 2 dl tej, 0,5 csomag sütőpor, 12 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 20 dkg vegyes aszaltgyümölcs (barack, szilva, mazsola), 5 dkg dió, 5 dkg mandula, 5 dkg darabolt étcsokoládé, 2 evőkanál rum, 1 db narancs reszelt héja
Elkészítése:
Egy keverőtálban keverjük össze az aszaltgyümölcsöket a dióval és a mandulával, majd locsoljuk meg a magvakat és a gyümölcsöket a rummal és a tejjel, majd állni hagyjuk legalább 3 órán át, hogy jól megszívják magukat.
A vajat robotgép segítségével habosra keverjük a tojásokkal, (az 1 db tojásfehérjét egy kisebb keverőtálba öntjük, majd félretesszük) a kristálycukorral, a mézzel, a fahéjjal, majd belereszeljük a narancs héját és beleszitáljuk a lisztet és a sütőport is. Alaposan összekeverjük őket és hozzáadjuk a csokoládé darabokat is.
A gyümölcsöket és a magvakat, amelyek ez idő alatt megduzzadtak beleforgatjuk egy kevés lisztbe, majd hozzáadjuk. A lisztbe forgatás célja, hogy a hozzávalók ne süllyedjenek le a gyümölcskenyér aljára.
A sütőformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, akkor egy tiszta konyharuhára borítjuk és teljesen kihűtjük.
A megmaradt 1 db tojásfehérjét a 15 dkg porcukorral robotgép segítségével felverjük, majd lecsurgatjuk vele a gyümölcskenyér tetejét, hagyjuk rajta megszáradni és ízlés szerint díszítjük, hogy igazán ünnepi külsőt kapjon.