Mini ropogós kifli

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 16 db mini kiflihez:

50 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz 2,5 dkg friss élesztő 0,5 dl olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál kristálycukor, ízlés szerint szezámmag 

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe belemorzsoljuk, rászórjuk a kristálycukrot és félretesszük 10 percre, hogy az élesztő felfusson.

Egy kelesztőtálba a lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olívaolajat és a vizet, majd jól összedolgozzuk. Letakarva kelesztjük 30 percet. Ha megkelt 2 részre osztjuk, minden részt egyforma gombóccá formázunk, majd letakarva még 15 percet pihentetjük. Pihenés után mindkét gombócot 1 cm vastagságú kör alakúra nyújtjuk és egy éles kés vagy pizzavágó segítségével a kör alakot először felezzük, majd negyedeljük, végül 8 db egyforma kis háromszögre vágjuk. A háromszögeket a rövid oldaluktól a hegyes vége felé haladva feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön, így pihentetjük még 30 percet letakarva.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütő aljába egy másik tepsiben vagy egy edényben vizet öntünk, hogy párás légterű sütőben süljenek. A kifliket kenjük le vízzel, megszórjuk szezámmaggal és a forró sütőbe tolva 25 perc alatt süssük szép pirosra. 

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...