Szív alakú labdabukta

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók a tésztához 4 személyre: 

55 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 db egész tojás és 1 db tojássárgája, csipet só, 10 dkg margarin

Hozzávalók a töltelékhez:

1 üveg baracklekvár, legjobb ha házi de természetesen bármilyen lekvár megfelelő 

Elkészítése:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy csipet cukrot és felfuttatjuk körülbelül 10 perc alatt. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a cukrot, a vaníliáscukrot, a tojásokat és végül a margarint. A tálban szép simára dagasztjuk és konyharuhával letakarva 1 órát meleg helyen kelesztjük. 

Minden kiszaggatott kerek tészta közepére helyezünk 1 teáskanálnyi tölteléket.

A töltelékes tészták széleit összefogjuk, alul összenyomjuk és kis gombócokat formázunk belőlük. Jelen esetben egy szív alakú de bármilyen más alakú kerámia vagy torta sütőforma alját margarinnal kikenünk, enyhén liszttel megszórjuk és a kis gombócokat egymás mellé helyezzük de nem szorosan, mert még kelnek, hiszen letakarva 10-15 percet még kelesztjük. Ameddig a bukták pihennek a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Pihentetés után a bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal, a sütőbe helyezzük és 180 fokon 20-25 perc alatt szép barnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

Tipp: a szaggatás során keletkezett tészta darabokat, újra gyúrás és pár perc pihentetés után újra felhasználhatjuk, méghozzá úgy hogy kis hengereket sodrunk a tésztából, majd hármas fonással kialakított, tetejüket megcukrozott kisebb kalácskákat süthetünk belőle.

Rántott sonkatekercsek

Elkészítési idő: 60 perc  Hozzávalók 6-8 személyre a töltelékhez: 20 db egyforma vastagságúra szeletelt csirkemell vagy sertés sonka 45 dkg ...