Elkészítési idő: 20 óra
Hozzávalók 2 db 18 cm átmérőjű panettonehoz
Hozzávalók az előtésztához:
2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 3 teáskanál kristálycukor, 18 dkg liszt, 5 dkg kristálycukor, 3 db egész tojás, 1 db tojássárgája, 20 dkg liszt
Hozzávalók a főtésztához:
10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 43 dkg liszt, 20 dkg vaj, csipet só, 3 db tojássárgája, 3 db egész tojás, 1 mokkáskanál mandula aroma, 1 mokkáskanál narancs aroma
Hozzávalók a töltelékhez és a tetejére:
10 dkg mazsola, 2 dl rum, 2 dl tej, 1-1 dkg darabka vaj, a szóráshoz ízlés szerinti mennyiségben porcukor
Elkészítése:Először is 2 dl rumot és az 2 dl tejet egy edénybe összeöntjük, majd elkeverjük és beleszórjuk az aszalt mazsolát. Fóliával letakarva hűtőbe helyezzük másnapig, illetve addig amíg felhasználásra nem kerül. Ez idő alatt szépen magába szívja a nedvességet, megduzzadnak a mazsola szemek.
A 2,5 dl tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a 3 teáskanál cukrot és beleszitáljuk a 18 dkg lisztet. Alaposan összekeverjük és 1 órára letakarva megkelesztjük. 1 óra múlva hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját, az 5 dkg kristálycukrot és a 20 dkg lisztet. Csomómentesre alaposan ezt is kikeverjük és fóliával letakarva 14-16 órát szigorúan hűtőben pihentetjük, illetve kelesztjük.
A beáztatott mazsolát kivesszük a hűtőből és lecsepegtetjük.
Amikor letelt az idő kivesszük a hűtőből a tésztát is és 1 óra alatt szobahőmérsékleten hagyjuk magától felmelegedni. Ha felmelegedett, akkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a 10 dkg kristáycukrot, a csipet sót, a 43 dkg lisztet, a tojásokat, az aromákat és a lecsepegtetett mazsolát is. Nagyon alaposan dolgozzuk ki, így egy egész laza állagú tésztát kapunk, ne ijedjünk meg tőle.
Egy mérleg segítségével pontosan ketté osztjuk a tésztát. Egyenlőre még csak mindkét tésztát külön-külön tálba helyezünk és 1 órát szobahőmérsékleten megkelesztjük. Ha megkeltek egy enyhén lisztezett felületen újra átgyúrjuk őket külön-külön, majd az előre elkészített panettone formákba igazítjuk őket úgy, hogy jól kitöltsék a teret.
A sütőnkbe elhelyezünk legalulra egy edényt jó forró vízzel teli, középre száraz belsejű tepsit helyezünk, amibe beletesszük a formákba igazított panettoneokat legalább 45 percre. Ha letelt az idő és gyönyörűen megkeltek, akkor a sütőnket 180 fokra előmelegítjük. A panettonek tetejét bevágjuk méghozzá úgy, hogy nem túl mélyen kereszt mintákat rajzolunk bele. A keresztminta közepére 1-1 kis darabka azaz 1-1 dkg vajat helyezünk és betoljuk a sütőbe. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje az utolsó 10 perc sütési időre alufóliát tehetünk a tetejükre.
Ha megsültek akkor mindkét oldalába erősebb fajta hurkapálcát szúrunk és fejjel lefelé lógatva hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek porcukorral meghintve szeleteljük és kínáljuk. Mennyei, puha, foszlós és gyönyörű magas panettonek kerültek az ünnepi asztalra.