Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók a tésztához 2 rúdhoz:
80 dkg liszt, 4 dkg friss élesztő, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 15 dkg fehér zsír, vagy margarin
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg mák, 15 dkg kristáycukor de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, 1 db reszelt citromhéj és pár csepp citromlé, továbbá a tetejére 1 db felvert tojás a kenéshez
Elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt körülbelül 10 perc alatt, addig egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk sót, cukrot és alaposan összekeverjük. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval hozzádjuk a lisztes keverékhez és puha, rugalmas tésztát gyúrunk, és alapos dagasztás után 1 órát kelesztjük.
Addig amíg kel, a mákot a cukorral alaposan elkeverjük, hozzáreszeljük a citromhéjat és meglocsoljuk citromlével.
Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és két egyforma részre osztjuk, kicsit formázunk rajta és konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük.
Az egyik tésztánkat körülbelül 32x43 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, a tészta tetejét pici vízzel megkenjük, majd a fele mennyiségű mákkal megszórjuk.
A tészta két végét 1 cm-re behatjuk, feltekerjük de nem túl szorosra és figyeljük, hogy a tészta vége, az illesztés, az aljára kerüljön.
A másik tésztánkkal is ugyanígy járunk el és ha elkészült a két rúd, tepsire helyezzük és még 20 percig kelesztjük, majd felvert tojással megkenjük.
Közvetlen sütés előtt a megkelt kalácsokat villával megszúrkáljuk, hogy a tésztából sütés közben a gőz távozni tudjon. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk, hogy nehogy megégjen. Amikor teljesen kihűlt, akkor picit srégan szeletelve tálaljuk.