Elkészítési idő: minimum 6 óra
Hozzávalók a tésztájához 40 db-hoz:
4 db tojás fehérje, 25 dkg cukor, 1 evőkanál citromlé, csipet só, 15 dkg pirított, darált dió
Hozzávalók a krémhez:
4 db tojássárgája, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg vaj, 15 dkg mascarpone, 2 evőkanál rum
Hozzávalók a díszítéshez:
10 dkg aprított dió
Hozzávalók a glazúrhoz a tetejére:
10 dkg tejcsokoládé, 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval, a citromlével és a cukorral, majd spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a darált diót belevegyítjük a darált diót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe habzsák segítségével körülbelül 4 cm átmérőjű halmokat nyomunk. Ha kinyomkodtuk, akkor óvatosan asztalhoz csapkodjuk a tepsit, hogy ezáltal távozzon a megmaradt esetleges légbuborék.
125 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Amíg sül, addig elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a rummal és a kakaóval, majd gőz fölött folyamatosan tovább keverve besűrítjük. Ha kihűlt összekeverjük a puha vajjal.
Összeállítása:
Két habcsókot a talpával kifelé, a domború felével befelé összeragasztjuk kevés krémmel, majd egy kanál segítségével megkenjük az oldalát is. Ha a szép kis forma kialakult megforgatjuk darált dióban.
Ha kész vagyunk minden darabbal, akkor a csokoládét vízgőz fölött felovasztjuk, hozzáöntjük az olajat, majd lecsurgatjuk mindegyik tetejét.
Hűtőben tároljuk egy éjszakát és másnapra puha, isteni finom süteményt kínálhatunk.