Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
15 dkg szobahőmérsékletű, sózatlan vaj, 10 dkg kristálycukor, 75 dkg ricotta sajt, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 3 db tojás szétválasztva, 10 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, csipet só, továbbá friss eper a díszítéshez és porcukor a tetejére, 1 evőkanálnyi vaj pluszban a tortaforma oldalának kikenéséhez
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd az oldalát kikenjük vajjal.
A vajat és a kristáycukor felét habverő segítségével habosra felverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat és a ricotta sajtot és simára keverjük.
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük és hozzáadjuk a vajas keverékhez, simára dolgozzuk.
A tojásfehérjéket egy külön tálban kemény habbá felverjük fokozatosan hozzáadva a kristálycukor másik felét.
Egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a kemény tojásfehérjét a vajas masszába, majd az előkészített tortaformába öntjük. Az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrízhetjük, hogy a közepe megsült-e. Ha már szép aranybarna színt kap a teteje, akkor kivesszük a sütőből és teljesen kihűtjük, porcukorral meghintve és eperszeletekkel díszítve kínáljuk.