Ricottás torta

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

15 dkg szobahőmérsékletű, sózatlan vaj, 10 dkg kristálycukor, 75 dkg ricotta sajt, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 3 db tojás szétválasztva, 10 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, csipet só, továbbá friss eper a díszítéshez és porcukor a tetejére, 1 evőkanálnyi vaj pluszban a tortaforma oldalának kikenéséhez 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd az oldalát kikenjük vajjal.

A vajat és a kristáycukor felét habverő segítségével habosra felverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat és a ricotta sajtot és simára keverjük.

A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük és hozzáadjuk a vajas keverékhez, simára dolgozzuk.

A tojásfehérjéket egy külön tálban kemény habbá felverjük fokozatosan hozzáadva a kristálycukor másik felét.

Egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a kemény tojásfehérjét a vajas masszába, majd az előkészített tortaformába öntjük. Az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrízhetjük, hogy a közepe megsült-e. Ha már szép aranybarna színt kap a teteje, akkor kivesszük a sütőből és teljesen kihűtjük, porcukorral meghintve és eperszeletekkel díszítve kínáljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...