Elkészítési idő: 2 óra
Tepsi mérete, amiben készült 37 x 33 cm de nem gond ha egy kicsivel kisebb
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 15 dkg margarin, 2 db tojássárgája, 2 dl tejföl, csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
90 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 db tojássárgája, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 db tojásfehérje
Hozzávalók a tetejére:
5 db tojásfehérje, 18 dkg kristálycukor, 1 üveg bármilyen ízesítésű lekvár
Elkészítése:
Egy tálban alaposan elkeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a porcukrot, a sót, majd hozzáadjuk a tejfölt, a margarint és a tojássárgákat. Jól dolgozható tésztát készítünk, amit 40 percre fóliába csomagolva hűtőbe teszünk.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihentetett tésztát kinyújtjuk és a tepsibe nyújtjuk, igazgatjuk, megszurkáljuk alaposan, hogy ne púposodjon fel, majd 8-10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, a következőképpen, a túrót egy szűrő segítségével átpasszírozzuk, átnyomkodjuk (nem szükséges), majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Amikor már elég krémes a túrós massza, a 2 db tojás fehérjéből kemény habot verünk és azt is hozzádolgozzuk, de azt már óvatos kézi keveréssel.
Az előre sütött tésztát kivesszük a sütőből, megszórjuk zsemlemorzsával, majd rákenjük a túrós tölteléket és így együtt 20 percet sütjük tovább.
Amíg sül elkészítjük a tojásfehérje habot, amihez 3 adagban hozzáadjuk a kristálycukrot. Amikor már elég kemény habot kapunk, akkor egy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, kivesszük a tepsit és a habból rácsot készítünk a tetejére. Újra sütőbe helyezzük vissza, hogy a hab is csodálatos színt kapjon, körülbelül 15 percre. Amikor megsült kivesszük a sütőből és ha valakinek esetleg úgy tetszik és van rá lehetősége, szakácsfáklyával még rásegíthet, hogy a habos rács szép égetett színű legyen, az bátran használhatja, így még ropogósabbá is válik a hab. A tetszőlegesen választott ízű lekvárt alaposan kikeverjük vagy leturmixoljuk és szintén habzsák segítségével kidíszítjük a habrácsok közét. Jól kihűtjük, négyzet alakú szeletekben tálaljuk és hűtőben tároljuk.
Tipp: ha szeretjük a kicsit savanykásabb túrós ízvilágot, nyugodtan tehetünk a töltelékbe 1 citrom reszelt héját és pár csepp citromlevet, így még pikánsabb ízt érünk el.