Kócos pogácsa

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 30-35 db-hoz:

55 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 db egész tojás, 3 dl tejföl, 2 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, továbbá 1 db tojásfehérje a tetejére

Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg natúr tömlős sajt, 1 dl tejföl, 1 db tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg reszelt trappista sajt, csipet só, csipet őrölt bors, továbbá 10 dkg reszelt trappista sajt a töltelék tetejére 

A tészta elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzádjuk a sót, a szódabikarbónát, a margarint, a tejfölt, a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük a kenéshez) és egynemű tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe helyezzük 40 percre. 

Ha letelt az idő a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk körülbelül 2 cm vastagságúra egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval. 

A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk és lekenjük a tojásfehérjével. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. 

A töltelék elkészítése:

A tejfölt, tojássárgáját a sót, a borsot simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és gőz fölött folyamatos kevergetéssel besűrítjük és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajat, tömlős sajtot, a reszelt sajtot és alaposan kikeverjük.

A kihűlt pogácsákat ketté vágjuk és megkenjük a töltelékkel, tetejére reszelt trappista sajtot szórunk és ráhelyezzük a tetejét és picit rányomjuk. Hűtőbe helyezzük legalább 30 percre, hogy kellően megdermedjen és kínáljuk.

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...