Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 5 dl karamell öntethez:
45 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 3 dl habtejszín, 2 dl víz, 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
A vizet és a kristáycukrot közepes lángon elkezdjük főzni, addig főzzük, néha-néha megkevergetve, amíg a víz el nem párolog belőle és szép aranybarna karamellizált színt nem kapunk. Ha elértük a kellő színt, hozzáadjuk a vajat és folyamatosan kevergetve felolvasztjuk benne. Ha felolvadt megsózzuk, majd hozzáöntjük a folyékony állagú habtejszínt és szintén folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük és bármilyen süteményhez, desszerthez, fagylalthoz tökéletes öntetként használhatjuk. A megmaradt, fel nem használt karamell öntetet üvegben lezárva 2-3 hétig hűtőben tároljuk.