Ropogós bagettek

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 4 db bagetthez:

60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál kristálycukor, 3,5 dl langyos víz, 2,5 evőkanál étolaj, 3 mokkáskanál só 

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt a langyos vizbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és 5 percig áztatjuk benne, majd hozzáadjuk a liszthez. A többi hozzávalót is hozzáadjuk és egy könnyen kezelhető tésztát dagasztunk. 1 órán át kelesztjük. Kelesztés után 4 egyenlő részre osztjuk és pihentetjük legalább 20 percet. Egyenként hosszúkás alakúra formázzuk. Ha elkészült a körülbelül 40-45 cm hosszúságú egyforma tésztákat készítünk és vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket tisztes távolságot hagyva közöttük vagy bagett sütőre helyezzük őket. Letakarva 40 percet kelesztjük. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, egy másik tepsibe vagy edénybe vizet öntünk és a sütőbe legalulra behelyezzük. A bagettek tetejét pihentetés után enyhén megszórjuk liszttel és egy éles kés vagy penge segítségével tetszőlegesen bevagdossuk. Ha már forró a sütő és a víz is párolog már, akkor a bagetteket is betesszük a sütőbe és 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. 

Tipp: a bagettekből készíthetünk hot-dogokat, amit a megszokott módon főtt virslivel, reszelt sajttal, ízlés szerint mustárral, ketchuppal, majonézzel és sült hagymával ízesítünk. 

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...