Kelt, túrós rácsos kígyórétes

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

65 dkg liszt, 15 dkg margarin, 5 dkg sertészsír, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 1 db tojás és 1 db tojássárgája, csipet só 

Hozzávalók a töltelékhez és elkészítése:

50 dkg tehéntúró, 1 db tojás és 1 db sárgája, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, továbbá 1 db felvert tojás a kenéshez, ízlés szerint mazsola, esetleg citrom reszelt héja (elhagyható), az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük. 

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsiradékokat, a tojásokat, a cukrokat és a sót. Ha felfutott az élesztő azt is hozzáöntjük és kellemesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ha megkelt 3 egyenlő részre osztjuk, cipókra formázzuk és 10 percet pihentetjük. Az első tészta adagot enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságú téglalap alakúra, a fele elkészített tölteléket elkenjük a tészta teljes felületén, a két végét picit behatjuk és feltekerjük, mint a bejglit. Amikor feltekertük az illesztésnél picit összecsípjük és illesztéssel lefelé helyezzük egy sütőpapírral ellátott tepsibe. Ugyanezzel a folyamattal készítjük el a második adag tésztát. 

A harmadik adag tésztánál szükségünk lesz egy pite rácsozóra. Kinyújtjuk ugyanakkorára, mint az előző kettőt és a pite rácsozóval két mintát készítünk belőle. A rácsokat ráhelyezzük a két elkészített rétesre és megigazgatjuk rajta, a felesleges kilógó részeket levágjuk és aláhajtjuk. Letakarva 40 percet kelesztjük. 

A leeső tészta darabokból készíthetünk bármilyen töltelékkel tetszőleges kis kelt süteményeket.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Teljesen kihűtjük és szeletelve kínáljuk. 

Tipp: ízlés szerint bármilyen töltelékkel készíthetjük, esetleg mazsolát is tehetünk bele. Aki édesebben szereti, porcukorral meghintve fogyasztja. 

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...