Elkészítése: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
3 liter tej, 5 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, csipet só, 10 db tojás, 1 db citrom leve, továbbá mentalevél a díszítéshez
Elkészítése:
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukrokkal, a csipet sóval és ha felforrt lehúzzuk a lángról. A tojásokat ketté választjuk, a tojássárgákat egy szűrő segítségével átpasszírozzuk és 3 merőkanálnyit hozzáadunk a forró tejből, jól elkeverjük és visszaöntjük a forró tejhez, majd kevergetni kezdjük, amíg be nem sűrűsödik, ha szükséges, mert még nem sűrűsödött be, akkor még visszatesszük a tűzhelyre de óvatosan a főzéssel, mert összerántja a tojásokat a forróság.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a citromlével, majd egy merőkanál segítségével habgaluskákat kanalazunk belőle. Tányérra helyezzük őket és a mikrohullámú sütő legmagasabb hőfokozatán 0,5 perc alatt kemény, tartós habbá forrósítjuk.
Egy tálba öntjük a madártejet belehelyezzük a kemény tojáshab-galuskákat és lehűtjük. Langyosra hűtés után hűtőbe helyezzük, mert hidegen az igazi fogyasztani.
Az elkészült madártejet ízlés szerint mentalevéllel díszítjük és tálaljuk.