Citromhabos madártej

Elkészítése: 30 perc 

Hozzávalók 4 személyre:

3 liter tej, 5 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, csipet só, 10 db tojás, 1 db citrom leve, továbbá mentalevél a díszítéshez 

Elkészítése:

Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukrokkal, a csipet sóval és ha felforrt lehúzzuk a lángról. A tojásokat ketté választjuk, a tojássárgákat egy szűrő segítségével átpasszírozzuk és 3 merőkanálnyit hozzáadunk a forró tejből, jól elkeverjük és visszaöntjük a forró tejhez, majd kevergetni kezdjük, amíg be nem sűrűsödik, ha szükséges, mert még nem sűrűsödött be, akkor még visszatesszük a tűzhelyre de óvatosan a főzéssel, mert összerántja a tojásokat a forróság. 

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a citromlével, majd egy merőkanál segítségével habgaluskákat kanalazunk belőle. Tányérra helyezzük őket és a mikrohullámú sütő legmagasabb hőfokozatán 0,5 perc alatt kemény, tartós habbá forrósítjuk. 

Egy tálba öntjük a madártejet belehelyezzük a kemény tojáshab-galuskákat és lehűtjük. Langyosra hűtés után hűtőbe helyezzük, mert hidegen az igazi fogyasztani. 

Az elkészült madártejet ízlés szerint mentalevéllel díszítjük és tálaljuk.

Képviselőfánk tortaformában

Elkészítési idő: minimum 6 óra hűtőztetéssel  Hozzávalók a tésztához egy 22 cm-es tortaformához: 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 0,5...