Barhesz formájú zsemle

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 7 db, 12,5 dkg-os barhesz fonással készült zsemléhez:

50 dkg finomliszt, 1,5 dl víz, 1,5 dl langyos tej, 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál burgonyapehely (elhagyható) 2,5 dkg élesztő 

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk 10 perc alatt. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, majd ha az élesztő felfutott, az összes többi hozzávalóval hozzáadjuk. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen 40 percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tészta 7 egyforma (125-130 grammos) részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük. Majd a gombócokat újabb 4 egyforma (31-33 grammos, 28-30 cm-es hosszú henger alakúra sodorjuk) Letakarjuk mindegyiket és 10 percet pihentetjük.

Elővesszük a 4 db hengert, majd a képen látható barhesz fonással összefonjuk a tészta hengereket. A fonás végén a kilógó részeket aláhajtjuk, megigazgatjuk, hogy szép kerek formát kapjanak. Elkészítjük ezen a módon, mind a 7 db zsemlét, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket úgy, hogy tisztes távolságot hagyunk közöttük, mert még a tepsiben kelni fognak. Letakarjuk és duplájára kelesztjük őket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütő aljába egy edénybe vagy egy másik tepsibe vizet teszünk, hiszen gőzben fogjuk sütni. Ha megkeltek akkor lespricceljük a tetejüket vízzel és betoljuk a sütőbe. Amikor már színt kaptak kivesszük a gőzös edényt és így sütjük tovább, amíg gyönyörű aranybarnára nem sülnek. Megszórhatjuk magvakkal, ha valaki úgy szereti. Langyosra hűtjük és kínáljuk.

Túrópötty

Nagyon egyszerű, tényleg pár perc az összeállítása, majd jön a formázás és a csokoládéval való bevonás. Aztán szinte másodpercek alatt el i...