Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 7 db, 12,5 dkg-os barhesz fonással készült zsemléhez:
50 dkg finomliszt, 1,5 dl víz, 1,5 dl langyos tej, 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál burgonyapehely (elhagyható) 2,5 dkg élesztő
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk 10 perc alatt. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, majd ha az élesztő felfutott, az összes többi hozzávalóval hozzáadjuk. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen 40 percet kelesztjük. Ha szépen megkelt a tészta 7 egyforma (125-130 grammos) részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük. Majd a gombócokat újabb 4 egyforma (31-33 grammos, 28-30 cm-es hosszú henger alakúra sodorjuk) Letakarjuk mindegyiket és 10 percet pihentetjük.
Elővesszük a 4 db hengert, majd a képen látható barhesz fonással összefonjuk a tészta hengereket. A fonás végén a kilógó részeket aláhajtjuk, megigazgatjuk, hogy szép kerek formát kapjanak. Elkészítjük ezen a módon, mind a 7 db zsemlét, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket úgy, hogy tisztes távolságot hagyunk közöttük, mert még a tepsiben kelni fognak. Letakarjuk és duplájára kelesztjük őket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütő aljába egy edénybe vagy egy másik tepsibe vizet teszünk, hiszen gőzben fogjuk sütni. Ha megkeltek akkor lespricceljük a tetejüket vízzel és betoljuk a sütőbe. Amikor már színt kaptak kivesszük a gőzös edényt és így sütjük tovább, amíg gyönyörű aranybarnára nem sülnek. Megszórhatjuk magvakkal, ha valaki úgy szereti. Langyosra hűtjük és kínáljuk.