Aranygaluska vanília sodóval

Elkészítési idő: 1,5 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

2,5 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 45 dkg liszt, 1 csipet só, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája

Hozzávalók a tetejére:

8 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 db felvert tojás 

A tészta elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben, a teáskanál cukorral felfuttatjuk, majd a lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót, a vaníliáscukrot és a margarint. Eldolgozzuk és közben az élesztős keveréket és a tojássárgáját is hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. A bedagasztott tésztát, meleg helyen 40 percet kelesztjük. Addig a darált diót a cukorral alaposan elkeverjük.

Ha megkelt tészta kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre, majd 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, előre margarinnal kikent sütőformába helyezzük a tésztákat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét és megszórjuk ízlés szerinti mennyiségben a diós keverékkel. Ezt több rétegben megismételjük, amíg el nem fogy a tészta, majd konyharuhával letakarva még 15-20 percet kelesztjük. 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Vaníliasodóval kínáljuk.

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

6 dl tej, 3 db tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál vanília aroma vagy 1 db vaníliarúd kikapart belseje 

Elkészítése:

A tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét vagy a vanília aromát és a lisztet. Hozzáöntünk 1 dl tejet és csomómentesre keverjük.

A maradék tejet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojásos masszát és visszatéve tartalékon, állandó keveréssel sűrű pudingszerű állagúra főzzük. Langyosra hűtjük és a szintén kihűlt diós tésztára locsoljuk, így tálaljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...