Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 45 dkg liszt, 1 csipet só, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája
Hozzávalók a tetejére:
8 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 db felvert tojás
A tészta elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben, a teáskanál cukorral felfuttatjuk, majd a lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót, a vaníliáscukrot és a margarint. Eldolgozzuk és közben az élesztős keveréket és a tojássárgáját is hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. A bedagasztott tésztát, meleg helyen 40 percet kelesztjük. Addig a darált diót a cukorral alaposan elkeverjük.
Ha megkelt tészta kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre, majd 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, előre margarinnal kikent sütőformába helyezzük a tésztákat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét és megszórjuk ízlés szerinti mennyiségben a diós keverékkel. Ezt több rétegben megismételjük, amíg el nem fogy a tészta, majd konyharuhával letakarva még 15-20 percet kelesztjük. 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Vaníliasodóval kínáljuk.
Hozzávalók a vaníliasodóhoz:
6 dl tej, 3 db tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál vanília aroma vagy 1 db vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítése:
A tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét vagy a vanília aromát és a lisztet. Hozzáöntünk 1 dl tejet és csomómentesre keverjük.
A maradék tejet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojásos masszát és visszatéve tartalékon, állandó keveréssel sűrű pudingszerű állagúra főzzük. Langyosra hűtjük és a szintén kihűlt diós tésztára locsoljuk, így tálaljuk.