Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók a kenyér tésztához:
30 dkg BL 80-as kenyérliszt, 10 dkg aktív kovász, 3 dl langyos víz, 1 teáskanál méz, 15 dkg BL 55-es finomliszt, 2 teáskanál só
Elkészítése:
A kovászt beletesszük a langyos vízbe hozzáadjuk a mézet és hagyjuk feloldódni. Ha feloldódott, akkor mehet a lisztekhez, majd hozzáadjuk a sót is. Alaposan kidagasztjuk, majd kiolajozott kelesztőtálba helyezve 1 órát kelni hagyjuk. Ha letelt az idő enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, három részre vágjuk és három egyforma kerek cipót formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymástól tisztes távolságra, majd ismét 1 órát kelesztjük. Éles késsel vagy pengével bevágjuk őket és 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosra hűtjük, majd levágjuk a tetejét, kiszedjük a belsejét, Serpenyőben kis lángon, kevés olajon megpirítjuk mindkét felüket, majd megtöltjük ízlés szerinti levessel.
Hozzávalók a leveshez:
20 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg krémsajt, 2 dl natúr joghurt, 4 evőkanál liszt, 1 db húsleves kocka, 1 cikk fokhagyma, 3 dl víz, só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
Egy lábasba öntjük a vizet, beletesszük a húsleveskockát hozzáadjuk a sajtokat, a fokhagymát, fűszerezzük és felforraljuk.
A joghurtot és a lisztet alaposan kikeverjük és behabarjuk vele a levest. 5-6 percet főzzük, majd még ízlés szerint fűszerezzük ha szükséges. Langyosra hűtjük, a megpirított cipókba szedjük és a tetejüket reszelt trappista sajttal megszórjuk.