Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 30 db pogácsához:
50 dkg liszt, 1dl tej, 1 teáskanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 18 dkg sertészsír, 2 evőkanál tejföl, 1 db tojássárgája, 3 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 5 dkg trappista sajt a tetejére, továbbá 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és felfuttatjuk, majd az összes többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát és 40 percet kelesztjük.
Ha megkelt a tészta lisztezett felületen 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét egy éles késsel óvatosan bevagdaljuk. Tetszőleges méretű szaggatóval pogácsákat szaggatunk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk pici sajttal.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és még 20 percet kelesztjük tiszta konyharuhával letakarva. 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés: a szaggatásból leeső tésztákat újra gyúrjuk, picit pihentetjük és újra bevagdaljuk, szaggatjuk, pihentetjük.