Húsvéti kalács nyuszi

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók a tésztához 2-3 db nyuszihoz:

30 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, 1,5 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 2,5 dkg margarin, 2,5 dkg sertészsír, továbbá 1 db felvert tojás a kenéshez, 1db főtt vagy dísz tojás a nyuszika pamacs farkincájához 

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. Egy kelesztőtálba kimérjük az összes hozzávalót egyenlőre a zsiradékok nélkül, alaposan összegyúrjuk, majd végül a zsiradékokat is hozzáadjuk, kidagasztjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük. 

Ha megkelt 2 vagy 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, ez attól függ hány darab és mekkora méretű nyuszi kalácsot szeretnénk készíteni. A részeket egyenként gömbölyítjük, majd letakarva pihentetjük 20 percet. Ha újra szépen visszakeltek, akkor körülbelül egy 60-65 cm-es rudat sodrunk belőle, amit utána U alakba hajtunk, majd a közepét kétszer megtekerjük és már kész is. Talán még picit megigazgatjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük és lekenjük tojással. Letakarva ismét 30 percet kelesztjük.Ha letelt az idő újra lekenjük tojással és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Amikor kivettük a sütőből, akkor a farkinca helyére 1 db egész főtt tojást helyezünk. Ízlés szerint dekorálhatjuk. 

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...