Borsós tokány

Elkészítési idő: 2 óra 

Hozzávalók 4 személyre:

1,5 kg sertés lapocka, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db TV paprika, 5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg zöldborsó, 3 evőkanál étolaj, ízlés szerint só, bors, 2 evőkanál liszt 

Elkészítése: 

A vöröshagymát, a paprikát, a paradicsomot apróra vágjuk. 

A füstölt szalonnát kisebb kockákra vágjuk és egy serpenyőben zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat is, majd az apróra vágott vöröshagymát, amit megdinsztelünk rajta. 

A lapocka húst tetszőleges csíkokra vágjuk, majd beletesszük a serpenyőbe és fehéredésig pirítjuk. Ha ezzel kész vagyunk átöntjük egy lábasba, hozzáadjuk a sót, a borsot, az apróra vágott paprikát és a paradicsomot. Alaposan összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor már majdnem puhára főzzük a húst, akkor hozzáadjuk a borsót is és ha szükséges még vizet öntünk rá. Ha már megfőtt a hús is és a borsó is, akkor megszórjuk liszttel, jól elkeverjük és sűrűsödésig főzzük, ami körülbelül 2-3 perc. Főtt tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...