serpenyőben az olajon megpirítjuk. Ha megpirult megszórjuk pirospaprikával és átöntjük egy lábasba. Beletesszük a combokat picit mindkét oldalukat megpirítjuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje. Beletesszük a meghámozott, ketté vágott paradicsomot, a ketté vágott paprikát, megsózzuk, borsozzuk. Addig főzzük a húst, amíg le nem válik a csontról, ez kb 1-1,5 óra. Ha megfőtt kiszedjük a levéből és annyira kihűtjük, hogy letudjuk szedni a kezünkkel a húst és apróra eltépkedjük a hús darabokat. A lábasban maradt pörkölt léhez hozzáadjuk a tejfölt, 1-2 percet főzzük és megszórjuk liszttel, azaz besűrűsítjük. Ha szükséges és aki így szereti egy botmixer segítségével pépesre turmixoljuk. Ebből a pörkölt turmixból izlés szerint rászedünk a húsokra, hogy ne száradjon ki. Ha ezzel kész vagyunk, elkészítjük a palacsinta tésztát.
Hozzávalók a palacsinta tésztához:
2 egész tojás, 5 dl tej, 12 evőkanál liszt, csipet só, 3 evőkanál olaj a tésztába, 1-1 evőkanál olaj a sütéshez
A palacsinta elkészítése:
Az összes hozzávalót beletesszük egy tálba és simára keverjük, majd palacsinta sütőben 1-2 perc alatt megsütjük mindkét oldalát.
A hortobágyi palacsinta összeállítása:
A palacsintákba ízlés szerinti mennyiségben töltsünk húst ízlés szerint, majd a két oldalát behajtjuk és feltekerjük. Ízlés szerint öntsünk rá a szaftból és meglocsoljuk még tejföllel.