Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók 20 darab kekszhez:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 kisebb citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vaníliaaroma, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 tojássárgája, csipet só
Elkészítése:
A szobahőmérsékletű margarint összekeverjük a porcukorral, a vanília aromával, majd belefacsarjuk a citrom levét hozzáreszeljük a citromhéjat Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipet sót, és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. 20 percre fagyasztóba helyezzük.
Ha letelt az idő enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 5-6 mm vastagságúra és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 160 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.
Hozzávalók a mázhoz:
22,5 dkg porcukor, 1 db M-es tojásfehérje, 0,5 citrom leve, pár csepp gél állagú citromsárga ételfesték, hideg víz
Elkészítése:
A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény állagú masszává keverjük. 3 adagra osztjuk. Az egyik adaghoz adunk 2 mokkáskanál hideg vizet és jól elkeverjük, ez lesz a fehér kontúr, amivel rajzolni fogunk.
A másik adaghoz hozzáadunk 2 mokkáskanál hideg vizet és 3 csepp gél állagú citromsárga ételfestéket, jól elkeverjük. A harmadik adaghoz adunk 4 mokkáskanál hideg vizet és 4 csepp gél állagú citromsárga ételfestéket, ez lesz a terülő máz, amivel a közepét díszítjük.
Ha kihűltek a kekszek, akkor rajzolni fogunk. Mindhárom masszát habzsákba töltjük, amelyeknek a végére pici lyukat vágunk és citrom mintákat rajzolunk bele. A köröket a szélén és 8 cikkelyt kontúrral készítjük, a közepét a terülő mázzal díszítjük és 2 órát hagyjuk száradni. Isteni finom citromos kekszek készülnek belőle.
Megjegyzés: a kontúrokat hagyjuk megszáradni, csak úgy nyomjuk rá a terülő mázat, hiszen ha nem szárad meg kellően, akkor összefolynak a színek.