Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 20-25 db batyuhoz:
70 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, csipet só, 8 dkg fehér sertészsír, tovább 1 felvert tojás a tetejére, porcukor a hintéshez
Hozzávalók a töltelékhez és elkészítése:
75 dkg tehéntúró, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál kristálycukor, 2 egész tojás, ízlés szerint mazsola (én kihagytam)
Az összes hozzávalót egy keverőtálban jól összekeverjük és félretesszük.
Elkészítése:
Egy kis edényben az élesztőt 1dl langyos tejben felfuttatjuk, 2 teáskanál cukorral 10 perc alatt.
Egy kelesztőtálban a lisztben elkeverjük, a maradék cukrokat, a csipet sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejben felfuttatott élesztőt, a zsírt és egy közepesen lágy, jól dolgozható tésztát dagasztunk.
Ha kész vagyunk 1 órán át a kétszeresére kelesztjük. Előkészítünk egy jól kilisztezett felületet és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki, majd egyforma körülbelül 12 x 12 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát. Minden négyzetbe 1-1,5 evőkanálnyi túrótölteléket helyezünk és mind a 4 sarkát középen összefogjuk, óvatosan összecsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütéskor. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük őket egymás mellé távolságot hagyva közöttük, mert még pihentetjük sütés előtt 20 percet. Előmelegített 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük őket, porcukorral meghintve kínáljuk.