Töltött kenyér

Elkészítési idő: 2-2,5 óra 

Hozzávalók a tésztához:

70 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, 3 dkg élesztő, 2 teáskanál kristálycukor, 3 dl tej, 2 mokkáskanál só

Hozzávalók a hajtogatáskor a kenéshez:

5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj egyvelege 

Hozzávalók a töltelékhez:

1 db nagyobb póréhagyma, 5 dkg csemege kolbász, 1 csomag bacon szalonna, 5 dkg gépsonka, 1 kisebb paradicsom, 0,5 db erős paprika, 3 evőkanálnyi csemegekukorica, 3 dl tejföl, 5 dkg reszelt trappista sajt 

Hozzávalók a tetejére: 1 db felvert tojás, 1 evőkanál szezámmag 

Elkészítése:

Az élesztőt a meglangyosított vízbe morzsoljuk a cukorral és 10 percet állni hagyjuk. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a langyos tejet, a felfutott élesztőt és lágy tésztát dagasztunk belőle. 40 percet kelesztjük. Addig a vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és félretesszük. Elkészítjük a tölteléket is. A bacon szalonnát apróra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk és a saját zsírjában elősütjük. A póréhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot és a paprikát felszeleteljük, hozzáadjuk a csemegekukoricát, a reszelt trappista sajtot és ezt az egészet jól összekeverjük a tejföllel. 

Ha megkelt a tészta egyenlően 3 részre osztjuk, gombóccá formázzuk és 15 percet konyharuhával letakarva pihentetjük. Ha letelt az idő lisztezett felületen kinyújtjuk az első tésztát körülbelül 45x40 cm-es méretűre. Ezt a tésztát megkenjük a vajas az olaj keverékkel. A második lapot is kinyújtjuk, ugyanakkorára, mint az elsőt és a megkent tésztára helyezzük. Ezen a második tésztán eloszlatjuk a tölteléket, majd kinyújtjuk a harmadik tésztát is, ráhelyezzük és megkenjük a maradék vajas, olajos keverékkel. Hajtogatjuk, mégpedig úgy, hogy a tészta egyik felét behajtjuk a közepéig, majd a másik oldalát is behajtjuk a középre. Ezután fentről is behajtjuk a középre és alulról is. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és belehelyezzük a kenyeret úgy, hogy alulra kerüljön a hajtogatás. Legalább 6 helyen bevágjuk egy éles kés segítségével és letakarva még 40 percet kelesztjük. Ha megkelt megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Teljesen kihűtjük, úgy tudjuk szépen szeletelni és fogyasztani.

Tipp: ha úgy látjuk gyorsan pirul a teteje helyezzünk rá egy alufóliát.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...